Opnieuw verontrustende politie-inval bij lhbti-opvang in Oeganda

In Oeganda zijn bij een politie-inval in een opvang voor lhbti'ers 44 mensen opgepakt. Het misbruik van coronamaatregelen om de rechten van mensen uit de lhbti-gemeenschap te schenden gaat daarmee door.

3 juni 2021

Op een video die op social media wordt verspreid is te zien hoe de groep door politie op een rij wordt gezet en door de filmer van de video worden uitgescholden. Het is niet de eerste keer dat de Oegandese politie de coronamaatregelen gebruikt om mensen uit de lhbti-gemeenschap hard aan te pakken. In maart 2020 vond een soortgelijk incident plaats. De mensen die in de opvang verbleven zouden volgens de politie geen familiebanden hebben en geen sociale afstand houden, en werden daarop 50 dagen gevangen gehouden en mishandeld.

De inval volgt twee weken nadat ook in Ghana een bijeenkomst over lhbt-rechten werd binnengevallen. Daardoor zitten nu nog 21 mensen vast.

 

Homofoob beleid

Op 3 mei werd er in Oeganda een nieuwe wet in het parlement aangenomen die relaties van mensen van hetzelfde geslacht nog verder criminaliseertDe wet wacht nog op de presidentiele handtekening en is daarom nog niet officieel van kracht. Het is (nog) onduidelijk in hoeverre deze nieuwe wet heeft bijgedragen aan deze inval. Wat we wel weten is dat het toch al homofobe beleid van de Oegandese regering mensen uit de lhbti-gemeenschap uitsluit van goede hiv-voorlichting en -zorg. De speciale opvangcentra zijn vaak de enige plek waar zij terecht kunnen en waar ze de gezondheidszorg krijgen die ze nodig hebben. Dat maakt dit bericht over deze inval extra verontrustend.

 

#ReleaseThe44

Op Twitter is inmiddels de hashtag #ReleaseThe44 in het leven geroepen voor de campagne om deze mensen vrij te krijgen, in navolging van de Ghanese hashtag #ReleaseThe21. Wij houden via onze lokale partnerorganisatie een vinger aan de pols. Zij zetten alles op alles om deze mensen te helpen en om ervoor te zorgen dat de zorg voor mensen met hiv zoveel mogelijk doorgaat.

Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes.

Door opkomend conservatisme verslechtert de toegang tot voorlichting en hiv-zorg voor mensen uit de lhbti-gemeenschap. Met jouw donatie kan Aidsfonds alle liefdes blijven beschermen tegen hiv en aids. 

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie