Politieke partijen, maak de belofte waar: 0,7% van BNI naar ontwikkelingssamenwerking

Samen met andere maatschappelijke organisaties lanceert Aidsfonds het stembusakkoord voor ontwikkelingssamenwerking. We roepen politieke partijen op de investering voor ontwikkelingssamenwerking terug te brengen naar 0,7% van het Bruto Nationaal Inkomen.

15 februari 2021

Deze internationale afspraak is van groot belang om de ongelijkheid in de wereld te bestrijden.  Toch daalde het Nederlandse budget van 0,81% van het BNI in 2010 naar 0,61% nu.

Nu is een hogere investering nog urgenter, omdat veel landen door de coronapandemie verder dreigen af te glijden en mogelijk jaren worden teruggeworpen in hun ontwikkeling. Zo zagen we al dat de aidsbestrijding door de coronacrisis ernstig is verstoord. Dat betekent ook op langere termijn meer infecties en meer sterfgevallen.

 

Maak de belofte waar

Veel partijen hebben deze 0,7% norm in hun verkiezingsprogramma opgenomen. Maar gaan ze zich hier ook aan houden? In de aanloop naar de verkiezingen en de daaropvolgende formatie, zullen we politici moeten vragen deze belofte echt waar te maken.

Meer budget voor internationale samenwerking is namelijk noodzakelijk voor meer stabiliteit, vooruitgang en economische ontwikkeling in de allerarmste landen ter wereld.

 

Ook voor onszelf

Daarnaast is die ontwikkeling ook ten gunste van onszelf, voor onze eigen welvaart en toekomst. De grote uitdagingen die de wereld nu teisteren, zoals ziekte, ongelijkheid en klimaatverandering, houden zich niet aan grenzen, zoals de coronapandemie duidelijk aantoont.

Nederland is pas veilig als de rest van de wereld ook veilig is. En als het beter gaat met de rest van de wereld, profiteert Nederland daar ook van mee.

 

Terug naar 0,7%, voor 2025

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen heeft een succesvol stembusakkoord gezorgd voor een verhoging van het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Maar de 0,7% norm is daarmee nog niet bereikt. Wij streven ernaar dat Nederland aan het einde van de komende regeerperiode, in 2025, weer 0,7% van het BNI bijdraagt.

Lees hieronder het stembusakkoord:

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie