Samen tegen discriminatie: de resultaten van twee megaprojecten

Discriminatie is een drijvende kracht in de hiv-epidemie. Homomannen, trans personen, sekswerkers en mensen die drugs gebruiken worden vaak uitgesloten van voorlichting en zorg. Terwijl de helft van alle nieuwe infecties per jaar juist deze groepen treft. In twee grote projecten werkten we de afgelopen jaren aan het bieden van zorg voor deze groepen en het vechten voor hun rechten. Met mooie resultaten.

2 maart 2021

Project: Hulp voor de hardst getroffenen


Met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben we in 2010 een project opgezet om dit onrecht tegen te gaan. Tien jaar lang werkten we in zestien landen, waaronder Botswana, Kenia, Indonesië en Oekraïne. De sleutel voor succes: de mensen om wie het gaat nemen zelf de leiding. Zo kwam het dat we met maarliefst 120 organisaties en netwerken samenwerkten om ervoor te zorgen dat juist deze mensen zich veilig kunnen laten testen, hiv-remmers krijgen en leren opkomen voor hun rechten. En dat jongeren goede seksuele voorlichting krijgen.

  • In totaal profiteerden 2,8 miljoen jongeren, lhbt+ personen, sekswerkers en mensen die drugs gebruiken van onze strijd voor gelijke toegang tot hiv-preventie en –zorg.
  • We bereikten ruim 582.000 jongeren met onze diensten.
  • We trainden ruim 33.000 zorgverleners en 16.000 politieagenten om hun vooroordelen opzij te zetten.
  • Bijna 8.500 slachtoffers van mensenrechtenschendingen kregen juridische ondersteuning.

Project: Samen een sterke stem

Samen sta je sterker. In dit project verenigden we mensen die het hardst getroffen zijn door de epidemie in negen landen in Oost-Europa, Azië en Afrika. Meer dan 100 door de gemeenschap geleide organisaties, netwerken en platforms konden zo samenwerken, groeien én een podium opeisen in de internationale aidsbestrijding.  Om hun lobbywerk meer kracht bij te zetten, trokken de verschillende groepen met elkaar op om overheden aan te spreken. Met resultaat. 

Ze bleken in staat invloed uit te oefenen op belangrijke (inter)nationale beleidskwesties, zoals universele gezondheidszorg en mensenrechten. Ze worden nu gehoord. Ook wisten ze in de afzonderlijke landen veel te bereiken, waaronder:

  • Aanpassing van wetten die deze groepen criminaliseren.
  • Aanpassing van schoolcurricula.
  • Er is een betere samenwerking tussen politie en kwetsbare groepen.
  • De hard door hiv getroffen groepen hebben nu een stem in overheidscommissies. Ze zijn in meerdere landen uitgenodigd om input te geven op het hiv/aids-beleid. Baanbrekend!
  • Er zijn nieuwe netwerken opgezet, bijvoorbeeld voor hiv-positieve jongeren.
  • Media zijn getraind, waardoor er nu een meer evenwichtige berichtgeving is
  • In meerdere landen is sprake van een afname van geweld tegen de groepen.

Alleen door een inclusieve aidsbestrijding kunnen we een einde maken aan aids. Door de mensen erbij te betrekken om wie het gaat, zorgden deze projecten voor een grote stap voorwaarts.

Door stigma, discriminatie en wetgeving krijgen mensen uit de lhbt-gemeenschap vaak niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op goede zorg en medicatie. Jij toch ook?

 

Help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie