We maken ons zorgen. Uit een rapport van UNAIDS blijkt dat er 49 landen zijn waar de hiv- en aidsepidemie in opkomst is. In deze landen groeide het aantal nieuwe hiv-infecties tussen 2010 en 2017 met minstens 5%. Een paar opvallende landen zijn o.a. Cyprus en Luxemburg, hier nam het aantal nieuwe infecties sterk toe, maar zijn er jaarlijks minder dan 100 nieuwe infecties.
Veel landen die in Oost-Europa liggen komen in het rapport van UNAIDS voor. Rusland is één van die landen waar het aantal nieuwe hiv-infecties enorm toeneemt. In het land groeit aids op dit moment net zo hard als in de beginjaren in Afrika. Er is nauwelijks voorlichting over hiv en aids. Bovendien is er een gigantisch tekort aan hiv-remmers, slechts 1 op de 3 russen met hiv krijgt levensreddende medicijnen. Terwijl medicijnen juist ook de verdere verspreiding van hiv kunnen helpen voorkomen. Aidsfonds helpt de hardst getroffen groepen in Rusland zodat zij voorlichting en toegang tot zorg krijgen. Lees meer over ons werk in Rusland.
Afrika is sinds het begin van de aidsepidemie het hardst getroffen, maar hier worden ook de grootste stappen gezet. Toch zien we in een land als Botswana nog een groei van het aantal mensen met hiv dat jaarlijks wordt geïnfecteerd. Aidsfonds komt in Botswana op voor kwetsbare groepen, zoals homomannen die hard worden getroffen door de epidemie. In dit land is homoseksualiteit verboden. Door discriminatie en uit angst om opgepakt te worden, durven homomannen en transgenders zich niet te laten testen en krijgen zij zo geen zorg.
Maar er is niet alleen slecht nieuws. We hebben namelijk veel bereikt in de aidsbestrijding. In 2010 liepen wereldwijd nog 2,7 miljoen mensen hiv op. Dit aantal is gedaald naar 1,8 miljoen per jaar in 2017.
Dankzij onze donateurs werken we al jaren in landen zoals Oeganda, Kenia en Zimbabwe. Met resultaat. In Kenia kwamen er in 2010 nog 77.000 mensen met hiv bij, dat waren er vorig jaar 53.000. In Zimbabwe is het aantal nieuwe hiv-infecties bijna gehalveerd en het aantal mensen op behandeling gestegen van 30 naar 84 procent!
In Oeganda werd het aantal aidsdoden onder kinderen tussen 2010 en 2017 meer dan gehalveerd. Binnen een succesvol project van Aidsfonds werden bijna 2000 kinderen met hiv gevonden die nu levensreddende medicijnen en zorg krijgen. Omdat onze aanpak werkt, breiden we dit project nu ook uit naar Kenia en Zimbabwe. Zo kunnen we ook in deze landen de laatste stappen zetten die nodig zijn om aids hier definitief te stoppen.
In veel landen wordt de liefde bedreigd. Spreek je uit tegen dit onrecht, want alle liefdes verdienen bescherming. Teken daarom nu de Universele Verklaring van de Liefde.