Toenemend conservatisme nekt aidsbestrijding

Nog nooit waren er zoveel mensen met hiv op behandeling, zo’n 20 miljoen mensen, en toch daalt het aantal nieuwe hiv-infecties in de wereld niet snel genoeg. Na 30 jaar aidsbestrijding, met alle vooruitgang die is geboekt, zet de aidsbestrijding voor het eerst forse stappen achteruit. Dat meldt het nieuwe rapport van Aidsfonds. Elke minuut raken drie mensen met hiv geïnfecteerd. 

Toenemend conservatisme in de wereld zorgt voor uitsluiting van mensen die leven met hiv of kwetsbaar zijn voor hiv. Van medicijnen, zorg en preventie. Dit leidt in specifieke regio’s tot nieuwe brandhaarden waar hiv explosief toeneemt. In Oost-Europa is het aantal nieuwe hiv-infecties met 60% gestegen sinds 2010. Deze ontwikkeling houdt de hiv-epidemie in stand en ondermijnt de gemaakte vooruitgang. En juist nu wordt er fors gekort op de internationale financiering voor de aidsbestrijding.

Ongelijkheid 
“Het is ongelijk verdeeld in de wereld en die ongelijkheid is de hardnekkige oorzaak van de hiv-epidemie”, zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds. “Uitsluiting van mensen met hiv, als gevolg van stigma en discriminatie, neemt in veel landen toe. Vorig jaar kwamen er wereldwijd weer 1,8 miljoen nieuwe hiv-infecties bij, meer dan het aantal nieuwe mensen op behandeling. Als we zo doorgaan, komen er elk jaar zoveel mensen met hiv bij dat ze onmogelijk allemaal behandeld kunnen worden. Dat leidt tot de onnodige dood van miljoenen mensen en heel veel leed.“

Na dertig jaar inspanning is er een cruciaal keerpunt in de strijd tegen aids bereikt: of we gaan verder vooruit, naar een wereld zonder aids, of we laten de epidemie winnen. Aids de wereld uit, het kan écht, maar er is alleen geen tijd te verliezen. Het is een kwestie van geld en politieke wil.

"Stuur niet de brandweer terug naar de kazerne als de brand nog woedt"

Doorgaan met korten onverantwoord 
Van alle mensen met hiv in de wereld, bijna 37 miljoen, heeft nu net iets meer dan de helft toegang tot levensreddende medicijnen. Alleen met gerichte inspanningen en extra geld kunnen de andere 17 miljoen mensen behandeld worden en het virus niet verder verspreiden. Maar de internationale financiering voor de aidsbestrijding neemt juist af. Donorlanden hebben de afgelopen twee jaren fors in het budget gesneden. Er is voor de komende drie jaren nu al een tekort van 7 miljard dollar om het internationale doel te halen: aids de wereld uit in 2030. De VS was tot nu toe de grootste donor, verantwoordelijk voor twee-derde van het internationale budget voor de wereldwijde aidsbestrijding. Dat komt met president Trump op losse schroeven te staan.

Van Deth: “Doorgaan met korten is kortzichtig en riskant. We zijn pas op de helft, stuur niet de brandweer terug naar de kazerne als de brand nog woedt. Wij zijn de generatie die juist een einde kan maken aan deze epidemie, want we weten precies wat we moeten doen: wereldwijd alle mensen met hiv behandelen en alle mensen die risico lopen op hiv bereiken met preventie en voorlichting. Dan moet de strijd tegen aids nu wel in de allerhoogste versnelling, anders missen we een unieke kans.”

Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes 
In aanloop naar aanleiding van Wereld Aids, op 1 december, start Aidsfonds met een nieuwe campagne: Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes. Alle liefdes zijn bijzonder en zijn het waard om te beschermen. Tegen aids, stigma en discriminatie. Of het nu gaat om de liefde voor je minnaar, of de liefde voor je kind. Aids raakt vele liefdes. Zeker in landen waar je niet vrij bent om te houden van wie je wilt. Met deze campagne roepen we iedereen op om te helpen een einde te maken aan de aidsepidemie.

Nieuwsuur maakte eerder deze week een reportage over de toename in hiv-infecties en hoe religieus conservatisme een oplossing in de weg staat:

Alle cijfers duidelijk op een rij bekijken? Lees hier de factsheet 'Aids in cijfers; de epidemie in 2017'

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie