UNAIDS waarschuwt voor miljoenen aidsdoden door aanhoudende ongelijkheid

Op Wereld Aids Dag waarschuwt UNAIDS, de aidsbestrijdingstak van de Verenigde Naties, voor miljoenen aidsdoden en aanhoudende verwoesting door pandemieën als wereldleiders ongelijkheden niet aanpakken.

1 december 2021

De aidsbestrijdingsorganisatie heeft berekend dat we in de komende 10 jaar 7,7 miljoen doden door aids kunnen verwachten, als ongelijkheid niet wordt aangepakt. Extra schrijnend: die ongelijkheid werd het afgelopen jaar door de coronacrisis alleen maar groter.

 

Uitsluiting

Van de 37,7 miljoen mensen wereldwijd die leven met hiv, krijgen er nu 28,2 miljoen levensreddende medicijnen. Volgens het UNAIDS-rapport loopt dus 1 op de 4 mensen met het virus gevaar te overlijden. Dat aantal daalt niet hard genoeg en dat komt door ongelijkheid: mensen krijgen niet de juiste voorlichting en worden uitgesloten van zorg om wie ze zijn, waar ze wonen of van wie ze houden.

Elk jaar lopen 1,5 miljoen mensen hiv op. Veel van deze nieuwe infecties komen voort uit ongelijkheid. Zo betreffen zes op de zeven nieuwe hiv-infecties onder adolescenten in Sub-Sahara Afrika meisjes. Homomannen en andere mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en mensen die drugs gebruiken, lopen ruim 25 keer meer risico om hiv te krijgen.

Oproep tot actie

Het aanpakken van ongelijkheid is niet alleen noodzakelijk om het einde van aids te bereiken, maar ook om de huidige COVID-pandemie te bestrijden. “Dit is een dringende oproep tot actie”, zegt UNAIDS-directeur Winnie Byanyima. “De aidsbestrijding, die al niet op schema lag, staat nu nog meer onder druk door de COVID-19-crisis."

"Deze verstoort hiv-preventie- en behandelingsdiensten, scholing en geweldpreventieprogramma's. We kunnen niet worden gedwongen te kiezen tussen het beëindigen van de aidspandemie vandaag en het voorbereiden op de pandemieën van morgen. Ongelijkheid aanpakken dient beide.”

Stop aids en red levens

Het einde van aids begint met een einde aan ongelijkheid. Daarbij is jouw hulp hard nodig. Met jouw bijdrage kunnen we mensenlevens redden. Help je mee met een donatie? 

ja, ik help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie