[Update] Amerikaanse militairen werden ontslagen omdat ze hiv hebben. Nu klagen ze de regering aan.

Twee medewerkers van de Amerikaanse luchtmacht werden eind 2018 ontslagen, omdat ze positief werden getest op hiv. Ze klagen nu de Trump-regering aan en hopen op een beleidsverandering.

31 januari 2019

Ondanks dat ze medische- en conditietesten goed doorstonden werden de mannen ‘ongeschikt voor militaire dienst’ bevonden. Ook de steun van hun directe leidinggevenden mocht niet baten.

Update 16 februari: Een rechter heeft in een kort geding geoordeeld dat Defensie de militairen niet mag ontslaan. Het dienstverband van één van de aanklagers zou binnen 10 dagen aflopen. Dat gaat nu voorlopig niet door, in afwachting van een definitieve uitspraak in de zaak. 

De rechter schrijft in haar vonnis dat de houding van de luchtmacht tegenover mensen die met hiv leven "irrationeel, inconsistent en in strijd is met de moderne wetenschap."

 

Beleid

De rechtszaak is de derde in een jaar tijd over discriminatie van mensen met hiv in het Amerikaanse leger. Mensen met hiv worden niet aangenomen in het leger, en mensen die al in dienst zijn wanneer ze hiv krijgen mogen niet worden uitgezonden naar overzeese gebieden. Ook wanneer ze hun functie elders uitvoeren kan de laatste groep nu echter worden ontslagen door het nieuwe "Deploy or Get Out"-beleid. Dat stelt dat elke militair overal moet kunnen worden uitgezonden. 

Sergeant Nick Harrison (foto) werd een promotie tot juridisch adviseur geweigerd vanwege zijn hiv-status. De promotie wordt gezien als een nieuw contract. Door het beleid geen mensen met hiv aan te nemen is dit niet toegestaan. Hij zei erover tegen Military Times:  "[In de jaren 80] was dit waarschijnlijk een verlicht beleid, maar met al het medische onderzoek en de vooruitgang in farmacie, is het niet langer relevant."

 

Niet detecteerbaar

Elk van de ontslagen militairen is onder behandeling met hiv-remmers. Daardoor is hiv bij hen niet meer detecteerbaar en kunnen ze het virus niet overdragen.  

"Deze beslissingen zouden gebaseerd moeten zijn op wetenschap, niet op stigma," stelt een woordvoerder van de non-profit-organisatie die de rechtzaken namens de gedupeerden heeft aangespannen. "We stoppen het gevecht niet tot president Trump begrijpt dat er geen baan is die mensen met hiv niet veilig kunnen uitoefenen. Inclusief de baan van een militair."

 

Nederland

In Nederland komen mensen die afhankelijk zijn van medicatie niet in aanmerking voor een baan als militair. Voor andere functies binnen defensie is dit niet het geval. Wanneer een militair al in dienst is wanneer hij of zij afhankelijk wordt van medicatie, bekijken artsen per geval of deze persoon wordt afgekeurd. 

Foto: Sergeant Nick Harrison. Lambda Legal.

Met jouw hulp maken we een einde aan stigma en discriminatie van mensen met hiv.

Doneer nu

 

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie