Utrecht start PrEP-project

Na Amsterdam start vanaf 1 april ook in Utrecht een project met de hiv-preventiepil PrEP. Mensen die zichzelf willen beschermen tegen hiv en daarom PrEP willen gebruiken, kunnen zich dan laten testen en medisch begeleiden door het UMC in Utrecht. De gemeente Utrecht financiert dit project.

“De lokale politiek snapt het belang van PrEP”, reageert Louise van Deth, directeur van Aidsfonds. “PrEP voorkomt hiv, het is een effectief en veilig middel en het bespaart de kosten van een levenslange behandeling van een hiv-infectie. Nog steeds zijn er in Nederland elk jaar zo’n 900 hiv-diagnoses, die we met PrEP deels kunnen voorkomen. Het is onverantwoord dat de Minister van Volksgezondheid geen beslissing neemt over een landelijke vergoeding van de hiv-preventiepil.”

Geen pil, wel zorg

Het onderzoeksproject in Utrecht biedt plaats aan 66 personen die gaan starten met PrEP. De pil zelf wordt niet gratis verstrekt, wel voorgeschreven. De noodzakelijke medische begeleiding bij PrEP-gebruik wordt in het project wel vergoed.  De hiv-preventiepil is tegenwoordig in de meeste apotheken beschikbaar voor 50,- euro per maand bij dagelijkse inname. Het is wel van essentieel  belang dat je eerst op hiv getest wordt, voordat je begint met de hiv-preventiepil. De pil moet niet ingenomen worden als je al een hiv-infectie hebt opgelopen. Tijdens het gebruik van PrEP is het nodig om regelmatig te blijven testen op hiv en andere soa’s en om de nierfunctie te controleren. 

Vier grote steden

Utrecht is de vierde grote stad in Nederland die medische zorg aanbiedt aan PrEP-gebruikers. In Amsterdam loopt al sinds 2015 een onderzoeksproject, AmPrEP, met 375 deelnemers. Dit is het enige project waar zowel de PrEP-pil als de zorg er omheen gratis worden aangeboden. Daarnaast heeft de gemeente Amsterdam in 2017 een proef mogelijk gemaakt met de medische begeleiding van 250 PrEP-gebruikers, die net als in Utrecht zelf hun medicatie moeten betalen. De GGD in Den Haag en Rotterdam hebben geen extra financiering ontvangen, maar geven wel voorrang aan het begeleiden van PrEP gebruikers .

Een vergoeding voor PrEP is er nog niet in Nederland, in tegenstelling tot andere Europese landen, zoals België, Frankrijk, Portugal, Schotland  en Noorwegen. De Minister van Volksgezondheid wacht een advies van de Gezondheidsraad af.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie