Vier nieuwe projecten in Nederland dankzij donateurs

Aidsfonds wil naar nul nieuwe hiv-infecties in Nederland. Om dat doel te versnellen hebben we voor €825.000 subsidie toegekend aan vier nieuwe projecten in eigen land. Alle projecten koppelen wetenschap aan de praktijk en zijn mogelijk dankzij de gulle bijdrages van onze donateurs.

6 februari 2020

Deze 4 onderzoeksprojecten hebben als doel het aantal hiv-infecties zo sterk en snel mogelijk te laten dalen - niet alleen in hiv-hoofdstad Amsterdam, maar in heel Nederland. We doen deze investering als aanjager van de beweging 'Nederland naar 0!'.

De uitdaging in ons land zit ‘m vooral in het vinden van de laatste tweeduizend mensen die niet weten dat ze hiv hebben én de mensen die risico lopen op een hiv-infectie. Zij worden via de reguliere weg niet voldoende gevonden en dus zijn er nu slimmere manieren nodig om hen toch te bereiken. De focus van de vier nieuwe projecten ligt op het verkrijgen van nieuwe inzichten en het omzetten van kennis en data in een innovatieve, effectieve aanpak.

 

Naar 0 in de grensregio’s (€ 274.695)

Het aantal hiv-infecties daalt met name in de Randstad. Voor grensregio’s als Limburg is een andere aanpak nodig; risicogroepen hebben er vaker te maken met seks over de grenzen (België en Duitsland) en er zijn grotere afstanden tot zorg. De Universiteit Maastricht brengt in dit onderzoek specifieke regionale risico's in beeld en geeft aanbevelingen om binnen tien jaar het aantal nieuwe infecties in Limburg substantieel te verlagen.

 

Sneller vinden en behandelen van hiv bij homomannen (€ 274.938)

In Amsterdam loopt sinds 2015 een succesvolle aanpak voor het snel vinden en behandelen van acute en vroege hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen. Dat is belangrijk, want tweederde van alle hiv-infecties in Nederland vindt plaats onder deze groep – en behandeling zorgt ervoor dat hiv niet meer kan worden overgedragen.
UMC Utrecht doet op basis van wiskundige modellen en data-analyse onderzoek naar de beste strategie om deze Amsterdamse aanpak landelijk uit te rollen. Ook onderzoeken de wetenschappers wat de impact is van het bieden van ondersteuning bij het waarschuwen van seksuele partners.

PrEP-uitrol optimaliseren met behulp van data (€ 190.400)

Sinds augustus 2019 wordt hiv-preventiepil PrEP bij GGD’en aangeboden voor een specifieke groep mensen met een hoog risico op hiv. Binnen dit overheidsprogramma is ruimte voor 6500 mensen, maar de verwachting is dat dat niet genoeg is. GGD Amsterdam brengt in kaart wie er nog niet profiteren van PrEP, hoe dat kan, en of de criteria voor het verstrekken van PrEP verbeterd kunnen worden. Manieren om de juiste mensen te bereiken, informeren en motiveren voor PrEP kunnen ontwikkeld worden aan de hand van de bevindingen van dit project.

Regionale uitbreiding van de online PrEP-service (€ 84.960)

Om PrEP toegankelijker te maken voor jonge homomannen, transgender personen en homomannen met een migratieachtergrond, hebben we eerder geïnvesteerd in de ontwikkeling van een online PrEP-service. Deze wordt geïntegreerd in het veelgebruikte Man tot Man Testlab, en maakt het aanvragen en monitoren van PrEP-gebruik laagdrempelig. Door de toekenning van extra budget kan de dienst straks in meer regio’s worden ingezet.

Nul nieuwe hiv-infecties in Nederland. Het kan. Sluit je aan en maak mogelijk dat niemand meer hiv oploopt.

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie