VN: “Wereldwijde daling nieuwe hiv-infecties loopt achter”

Wereldwijd is meer dan de helft van de mensen met hiv in de hele wereld, 53%, nu op behandeling, maar kinderen met hiv blijven achter, slechts 43% van hen krijgt medicijnen. We zien dat het aantal nieuwe hiv-infecties te langzaam afneemt. Dat maakt UNAIDS vandaag bekend in een nieuw rapport. Lichtpuntje: Amsterdam wordt nadrukkelijk als de eerste Europese stad genoemd voor het effectief aanpakken van de hiv-epidemie.

 “De stad Amsterdam laat een geweldige prestatie zien. Het is een mijlpaal, essentieel voor de aidsbestrijding. Tegelijkertijd zien we dat het succes van de aidsbestrijding zich beperkt tot een tiental landen. Om een einde te maken aan aids in 2030 moeten we tussen nu en 2020 nog eens 30 miljoen mensen op behandeling krijgen. Daarom moeten we nu fors investeren in het testen en behandelen van jongeren en met name jonge vrouwen. Zeker nu een nieuwe generatie in vooral Afrika explosief toeneemt,” aldus Louise van Deth, directeur van Aidsfonds.

Volgens het UNAIDS rapport is nu meer dan de helft van de mensen met hiv in de hele wereld, 53%, op behandeling. Dat zijn 19,5 miljoen mensen die levensreddende medicijnen krijgen. Het aantal aidsdoden wereldwijd is verder afgenomen, van 1,1 naar 1 miljoen, en het aantal nieuwe hiv-infecties daalt, van 2 naar 1,8 miljoen. 80% van de nieuwe hiv-infecties, buiten Afrika, komen voor bij die groepen mensen die in veel landen gediscrimineerd en gecriminaliseerd worden, zoals homomannen, drugsgebruikers en sekswerkers.

Groei hiv-infecties Rusland dramatisch

Er zijn nog steeds landen waar alle alarmbellen afgaan omdat de hiv-epidemie daar dramatisch toeneemt zoals in Rusland. In Oost-Europa, met Rusland voorop, is er een toename van nieuwe hiv-infecties van 60 %, weer méér dan vorig jaar. In Moskou alleen is maar 3% van mannen die seks hebben met mannen, met hiv, in behandeling.

“Geld en politieke wil is nu nodig. Daar waar mensen worden uitgesloten en fundamentele mensenrechten worden geschonden, neemt de hiv-epidemie toe. Dat is een verontrustende wending in de aidsbestrijding en brengt miljoenen mensenlevens in gevaar. Terwijl we precies weten wat we moeten doen om aan aids een einde te maken. Amsterdam bewijst dat we weten hoe we voorgoed een einde kunnen maken aan deze epidemie. Wat hier kan, moet ook in de rest van de wereld kunnen”, besluit van Deth.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie