Project: De gevolgen van hiv-genezing

Als er genezing voor hiv wordt gevonden, dan heeft dat niet alleen grote gevolgen voor mensen met hiv, maar ook voor de hiv-epidemie in Nederland. Wat zijn die gevolgen? Daar willen Maartje Basten en Ganna Rozhnova, van het UMC Utrecht, achter komen.

Genezen van hiv is nu nog iets waar mensen met hiv alleen van kunnen dromen. Onderzoekers zijn druk bezig om die droom werkelijkheid te maken. Maar wat verandert er dan in het leven van mensen met hiv? Om te zorgen dat een eventuele genezing straks optimaal gebruikt zal worden, is het belangrijk om ook die vraag te beantwoorden.

 

Drie scenario’s voor genezing

Onderzoeker Maartje Basten gaat daarom mensen met hiv interviewen. Ze maakt drie scenario’s van de manier waarop hiv mogelijk te genezen is. Vervolgens vraagt ze mensen om zich in te beelden wat voor invloed de verschillende scenario’s op hun leven zullen hebben. Ze vraagt daarbij niet alleen naar de lichamelijke gezondheid, maar ook naar de gevolgen voor de mentale gezondheid en de omgang met andere mensen. Ook de invloed op het seksleven van mensen en het gebruik van condooms en hiv-preventiepil PrEP komen aan bod.

 

Gegevens vergelijken

De uitkomsten van dit deel van het onderzoek vormen de basis voor een vragenlijst die aan een hele grote groep mensen met hiv zal worden gestuurd. Mensen die de vragenlijst invullen maken deel uit van twee bestaande onderzoeksgroepen van mensen met hiv, die al heel lang worden gevolgd. Hierdoor kunnen de gegevens uit dit nieuwe onderzoek naast andere gegevens worden gelegd. Zo moet duidelijk worden of de verwachte invloed op de kwaliteit van leven samenhangt met leeftijd, geslacht, seksuele voorkeur of iemands ziektegeschiedenis.

 

De impact op de epidemie bepalen

Tijdens de derde stap van het onderzoek gaat Ganna Rozhnova kijken wat de impact van genezing zal zijn op de verspreiding van hiv onder homomannen in Nederland. Daarvoor wordt eerst, op basis van de vragenlijsten, gekeken hoe genezing seksueel gedrag zal veranderen. Daarna wordt een wiskundig model gebouwd, waarmee de verspreiding van hiv te voorspellen is. In dit model wordt ook gekeken met welke preventieve maatregelen de verspreiding van hiv vervolgens het beste voorkomen kan worden.

Betere begeleiding

De resultaten van het onderzoek moeten eraan bijdragen dat artsen en onderzoekers mensen met hiv goed kunnen begeleiden als genezing uiteindelijk mogelijk is. Omdat ze weten wat de invloed van genezing op het leven van mensen met hiv is. Daarnaast wordt duidelijk hoe genezing het seksuele gedrag van homomannen kan beïnvloeden. Het onderzoek levert adviezen op om hiermee om te gaan en mogelijke manieren om nieuwe infecties te voorkomen.

Looptijd & budget

Project: Hiv-genezing in het vooruitzicht: verwachte impact van genezing op kwaliteit van leven, seksueel gedrag en de hiv epidemie in Nederland

Looptijd: 2,5 jaar

Bijdrage Aidsfonds: €274,984,-

Mogelijk gemaakt door: onze donateurs

Meer weten?

Stel je vragen over dit project aan onze collega Remko: research@aidsfonds.nl

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie