Project: Doelgericht op zoek naar genezing

Om hiv te genezen, moeten we weten waar het virus precies ziet. Theo Geijtenbeek, professor in het Amsterdam UMC, wil er daarom samen met zijn team voor zorgen dat we nog meer te weten komen over het reservoir. In het tweede deel van het onderzoek worden vervolgens methoden getest om de geïnfecteerde cellen op te ruimen. 

20 september 2019

Genezing…het is de ultieme droom van miljoenen mensen die met hiv leven. Want genezing zal hiv, letterlijk uit hun leven wegnemen.

De grootste uitdaging voor genezing van hiv is dat het virus zich, direct na de infectie, verstopt in het DNA van onze afweercellen. Ons afweersysteem herkent deze cellen niet en hiv-remmers verwijderen deze geïnfecteerde cellen ook niet. Zodra iemand stopt met hiv-remmers gaan de cellen met hiv, die het virale reservoir genoemd worden, weer nieuwe virusdeeltjes aanmaken. Om dat te voorkomen moeten mensen met hiv dus hun hele leven medicijnen blijven gebruiken.

Het virale reservoir meten

Om hiv te genezen, moeten we weten waar het virus precies ziet. Theo Geijtenbeek, professor in het Amsterdam UMC, wil er daarom samen met bedrijven die gespecialiseerd zijn in diagnostisch onderzoek en collega-onderzoekers van het UMC in Utrecht voor zorgen dat we nog meer te weten komen over het reservoir.  De onderzoekers willen een eenvoudige test ontwikkelen waarmee ze precies kunnen zien waar de geïnfecteerde cellen zich verstopt hebben en hoeveel het er zijn.   

Hiv verwijderen

In het tweede deel van het onderzoek worden vervolgens methoden getest om de geïnfecteerde cellen op te ruimen. De onderzoekers gebruiken daarvoor bijvoorbeeld antistoffen, die zo zijn aangepast dat ze de geïnfecteerde cellen herkennen en het immuunsysteem een seintje kunnen geven om ze op te ruimen. Ook wordt gentherapie gebruikt. In eerder onderzoek is het al gelukt om hiv met behulp van moleculaire ‘schaartjes’ uit het DNA van de geïnfecteerde cellen te knippen. Deze methode wordt nu verder ontwikkeld, zodat hij veiliger is.  

Looptijd & budget

Project: Hiv-genezing door identificatie en eliminatie van het hiv-reservoir
Startdatum: 01/07/2019
Einddatum: 01/07/2022
Bijdrage Aidsfonds: €100.000,-
Totale budget project: €2.000.000,-
Mogelijk gemaakt door: onze donateurs, AmsterdamDiner Foundation, Health Holland, Amsterdam UMC-AMC, First Health Pharmaceuticals BV, uniWure biopharma B.V., DDL Diagnostics Laboratory BV, Qvq holding

Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld aan Aidsfonds ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.   

Meer weten?

Stel je vragen over dit project aan onze collega Marein: research@aidsfonds.nl

Help mee de droom waar te maken

Aidsfonds zoekt mensen die het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:

Ik ben al donateur van Aidsfonds

Graag investeer ik in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. een extra machtiging afsluiten naast mijn lopende machtiging →
  2. mijn bestaande machtiging omzetten →
  3. schenken met belastingvoordeel →
  4. meer weten over dit fonds. Mail of bel met onze collega Hannah Tans

Ik ben nog geen donateur van Aidsfonds

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
  2. schenken met belastingvoordeel →
  3. meer weten over dit fonds. Mail of bel met onze collega Hannah Tans
We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie