Project: Een nieuwe manier om hiv te doden

Hoe kunnen we cellen die met hiv geïnfecteerd zijn voorgoed opruimen? Veel onderzoekers buigen zich over die vraag. Shringar Rao test een nieuwe methode om cellen met ‘slapend hiv’ wakker te schudden en vervolgens te doden.

Hiv is moeilijk te genezen, omdat het virus slapend in bepaalde cellen aanwezig blijft. Deze cellen noemen we het virale reservoir. Hiv-remmers voorkomen dat hiv nieuwe cellen infecteert. Maar de afweercellen waarin hiv slapend aanwezig is worden niet aangepakt. En omdat de cellen met slapend hiv eruit zien als normale cellen, ruimt ons afweersysteem ze ook niet op. Als we hiv voor altijd uit het lichaam willen verwijderen, moeten ook de cellen met slapend hiv worden opgeruimd.

Wakker schudden en doden

Onderzoekers testen verschillende manieren om de cellen met hiv wakker te schudden en te verwijderen. Ze kijken bijvoorbeeld of iemands afweerreactie zo sterk gemaakt kan worden dat het lichaam de wakker geschudde cellen opruimt. Shringar Rao, van het Erasmus MC, gooit het over een andere boeg.

Signalen opvangen

Rao kijkt eerst welke natuurlijke signalen de wakker geschudde cellen afgeven op het moment dat ze nieuwe virusdeeltjes gaan produceren. Vervolgens gaat ze op zoek naar een middel dat reageert op die signalen door de cel te doden. Ze test hiervoor een grote groep middelen die al voor het bestrijden van andere ziektes worden gebruikt. Ze zoekt uiteindelijk naar de optimale combinatie van een middel dat de cel laat ontwaken en een middel dat de cel doodt.
Als blijkt dat er een combinatie is die werkt, zal Rao dit ook gaan testen op cellen van mensen met hiv. Hierdoor moet duidelijk worden of de combinatie van middelen ook daadwerkelijk werkt om het virale reservoir te verkleinen en ons zo een stap dichter bij genezing brengt.

Looptijd & budget

Project: Het selectief doden van hiv-geïnfecteerde, viraal RNA-producerende cellen om het virale reservoir te elimineren.

Looptijd: 4 jaar

Bijdrage Aidsfonds: €275.000,-

Mogelijk gemaakt door: onze donateurs

Meer weten?

Stel je vragen over dit project aan onze collega Mark: research@aidsfonds.nl

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie