Project: Genezing en stigma

Hoe kunnen mensen met hiv goed betrokken worden bij het onderzoek naar genezing? Welke woorden moeten we gebruiken als we over genezing praten? En wat zijn de gevolgen van genezing voor hiv-stigma? Op die vragen wil Sarah Stutterheim, van Maastricht University, antwoord krijgen.

Naast biomedisch onderzoek is het belangrijk om te kijken naar de sociale aspecten van genezing. Dit onderzoek moet ervoor zorgen dat er meer duidelijk wordt over de impact van genezing op mensen met hiv. Met name als het gaat om het stigma dat zij kunnen ervaren.

 

Sarah Stutterheim focust zich daarom zowel op mensen met hiv en hun partners bij het onderzoek, als op mensen die risico lopen op hiv en belangrijke betrokkenen uit het hiv-veld (zoals onderzoekers, behandelaren en beleidsmakers). Ze wil graag de volgende vragen beantwoorden:

  • Of mensen met hiv en mensen die risico lopen op hiv op een zinvolle manier betrokken zijn bij het biomedische onderzoek naar genezing.
  • Of genezing ervoor kan zorgen dat stigma vermindert
  • Of er door genezing nieuwe vormen van stigma kunnen ontstaan (bijvoorbeeld tegen mensen die niet genezen kunnen worden, of die opnieuw hiv krijgen)
  • Welke woorden het beste gebruikt kunnen worden om stigma tegen te gaan en de betrokkenheid van mensen met hiv bij genezingsonderzoek te vergroten
  • Of minder stigma door genezing ertoe kan leiden dat mensen die risico lopen op hiv zich sneller laten testen

 

Mensen met hiv worden ook betrokken bij de interpretatie van de resultaten. En samen met de onderzoeker bepalen zij hoe de resultaten het beste kunnen worden overgebracht op andere mensen met hiv en mensen die in het hiv-veld werken.

Looptijd & budget

Project: Stigma-minderen in de hiv genezingsmissie: Op naar meer zinvolle betrokkenheid van mensen met hiv en key populations en minder stigma

Looptijd: 4 jaar

Bijdrage Aidsfonds: €274.983,-

Mogelijk gemaakt door: onze donateurs

Meer weten?

Stel je vragen over dit project aan onze collega Remko: research@aidsfonds.nl

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie