Project: Genezing voor iedereen anders

Genezing van hiv, het is een uitdaging waar onderzoekers zich al jaren aan wagen. Tot nu toe is genezing van hiv vrijwel onmogelijk gebleken. Samen met mensen met hiv en diverse bedrijven, hopen onderzoekers van verschillende ziekenhuizen daar met dit project verandering in te brengen.

3 oktober 2019

Een moeilijke puzzel

Genezing van hiv is moeilijk omdat het virus zich direct na de infectie nestelt in het DNA van onze afweercellen. Ons afweersysteem herkent deze cellen niet en hiv-remmers verwijderen deze geïnfecteerde cellen ook niet. Zodra iemand stopt met hiv-remmers gaan de cellen met hiv, die het virale reservoir genoemd worden, weer nieuwe virusdeeltjes aanmaken.

Verschillen

Charles Boucher, professor in het Erasmus MC, gaat samen met de Hiv Vereniging, bedrijven en zijn collega-onderzoekers van verschillende andere ziekenhuizen op zoek naar nieuwe manieren om de geïnfecteerde cellen te verwijderen. Niet alle mensen met hiv zijn hetzelfde en ook niet alle varianten van hiv zijn hetzelfde. Daarom maken de onderzoekers gebruik van een innovatieve onderzoeksmethode die de verschillen tussen het afweersysteem van mensen met hiv en de verschillende varianten van het virus die zij bij zich dragen inzichtelijk maakt.

Iedereen een eigen aanpak

Ze testen vervolgens in het laboratorium, op basis van bloed- en celmonsters van verschillende mensen met hiv, welke therapie, of combinatie van therapieën het beste werkt om de cellen uit het virale reservoir ‘wakker te schudden’ en daarna te verwijderen. Hierdoor moet per persoon duidelijk worden wat de beste manier is om het reservoir op te ruimen. Het onderzoek levert daarmee nieuwe inzichten op over hoe hiv uiteindelijk te genezen is.

Looptijd & budget


Project: Verschillende aanpakken ontwikkelen om het hiv-reservoir te verminderen door rekening te houden met variatie in het afweersysteem en het virus. 
Startdatum: 31/05/2019
Einddatum: 31/05/2022
Bijdrage Aidsfonds: €13.490,-
Totale project budget: €1.325.848,-
Mogelijk gemaakt door: onze donateurs, Health Holland, Erasmus MC, UMC Utrecht, First Health Pharma, Viiv Healthcare

Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld aan Aidsfonds ter stimulering van publiek-private samenwerkingen. 

Help mee de droom waar te maken

Aidsfonds zoekt mensen die het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:

Ik ben al donateur van Aidsfonds

Graag investeer ik in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. een extra machtiging afsluiten naast mijn lopende machtiging →
  2. mijn bestaande machtiging omzetten →
  3. schenken met belastingvoordeel →
  4. meer weten over dit fonds. Mail of bel met onze collega Hannah Tans

Ik ben nog geen donateur van Aidsfonds

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
  2. schenken met belastingvoordeel →
  3. meer weten over dit fonds. Mail of bel met onze collega Hannah Tans
We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie