Project: Hiv uit geïnfecteerde cellen knippen

Het is tegenwoordig mogelijk om met behulp van gentherapie heel nauwkeurig het DNA van cellen te veranderen. Dat biedt kansen voor genezing van hiv.

CRISPR-Cas

Iets aan het DNA veranderen, was tot voor kort onbegonnen werk. Maar sinds 2015 zorgt CRISPR-cas voor grote doorbraken. CRISPR-cas is een methode waarmee je het DNA van cellen kunt veranderen. Het wordt in de wetenschap gebruikt om heel nauwkeurig stukjes DNA uit een chromosoom te knippen en te vervangen door een stukje ander DNA. Uiteraard zou het mooi zijn om deze krachtige technologie tegen hiv in te zetten. En dat is precies wat een onderzoeksteam onder leiding van Elena Herrera-Carrillo (Amsterdam UMC) doet. De onderzoekers willen met behulp van deze technologie hiv uit de geïnfecteerde cellen knippen.


Eerder succes

Het team heeft al successen geboekt door in het laboratorium hiv uit een geïnfecteerde cel te knippen. Zij willen de techniek nu verbeteren. Zodat hij uiteindelijk alle geïnfecteerde cellen in het lichaam weet te bereiken en ook gebruikt kan worden bij mensen.

Looptijd & budget

Project: Hiv uit geïnfecteerde cellen knippen
Startdatum: 15/08/18
Einddatum: 14/11/19
Bijdrage Aidsfonds: €75.000,-
Mogelijk gemaakt door: onze donateurs, Amsterdam Diner Foundation

Help mee de droom waar te maken

Aidsfonds zoekt mensen die het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:

Ik ben al donateur van Aidsfonds

Graag investeer ik in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. een extra machtiging afsluiten naast mijn lopende machtiging →
  2. mijn bestaande machtiging omzetten →
  3. schenken met belastingvoordeel →
  4. meer weten over dit fonds. Mail of bel met onze collega Hannah Tans

Ik ben nog geen donateur van Aidsfonds

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
  2. schenken met belastingvoordeel →
  3. meer weten over dit fonds. Mail of bel met onze collega Hannah Tans
We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie