Hiv nestelt zich vrijwel meteen na een hiv-infectie in het DNA van de afweercellen. Dit wordt het virale reservoir genoemd. Om hiv te genezen, moet dus ook het virale reservoir opgeruimd worden. Een team van Nederlandse onderzoekers gaat samen met de Hiv Vereniging en met steun van Aidsfonds en ZonMw manieren testen om hiv voorgoed uit het lichaam te verwijderen.
Dit project is afgelopen. Kijk hier voor een overzicht van alle projecten →
Met hiv-remmers kun je hiv behandelen, maar niet genezen. Dat komt omdat het virus zich vrijwel meteen na een hiv-infectie nestelt in het DNA van de afweercellen. Dit wordt het virale reservoir genoemd. Ons afweersysteem herkent deze cellen niet en hiv-remmers verwijderen deze geïnfecteerde cellen ook niet. De geïnfecteerde cellen blijven dus in het lichaam aanwezig. En het vervelende is, dat de reservoircellen het virus weer gaan verspreiden zodra met hiv-remmers wordt gestopt. Hierdoor blijven mensen met hiv hun hele leven afhankelijk van medicijnen.
Om hiv te genezen, moet dus ook het virale reservoir opgeruimd worden. Een team van Nederlandse onderzoekers van het UMC Utrecht, Amsterdam UMC en Erasmus MC bundelt hiervoor hun krachten. Samen met de Hiv Vereniging en met steun van Aidsfonds en ZonMw gaan ze, onder leiding van professor Monique Nijhuis, manieren testen om hiv voorgoed uit het lichaam te verwijderen.
Allereerst testen de onderzoekers welke medicijnen ervoor kunnen zorgen dat de reservoircellen wakker worden geschud en weer virus gaan aanmaken. Ze maken daarvoor gebruik van medicijnen die al voor andere ziekten, zoals kanker, worden gebruikt.
Zodra de reservoircellen virus aanmaken kan het afweersysteem ze weer herkennen en er tegen in actie komen. De onderzoekers willen ervoor zorgen dat afweerreactie zo sterk is dat de reservoircellen worden gedood. Ze onderzoeken daarom op welke manier ze het immuunsysteem het beste kunnen ondersteunen om dat te doen. Bijvoorbeeld door met medicijnen te voorkomen dat hiv het immuunsysteem dwarsboomt.
Mocht in het laboratorium blijken dat er inderdaad combinaties van medicijnen zijn die hiv in de cellen kunnen wakker schudden en verwijderen, dan wordt mensen met hiv gevraagd om de methode te testen. Tijdens dit deel van het onderzoek wordt gekeken of methode veilig is voor mensen met hiv en of deze goed werkt. Ze blijven tijdens het onderzoek hun hiv-remmers gebruiken.
Hopelijk levert het onderzoek een veilige en goed werkende methode op om het virale reservoir te verkleinen. Die daarna op grotere schaal bij mensen getest kan worden.
Project: Hiv wakker schudden en verwijderen: samenwerken om genezing te vinden
Startdatum: 23/05/2019
Einddatum: 24/02/2022
Bijdrage Aidsfonds: €600.000,-
Totaal budget: € 2.150.000,-
Mogelijk gemaakt door: onze donateurs, ZonMw, UMC Utrecht, Amsterdam UMC, Erasmus MC
Dit project is onderdeel van het programma Translationeel Onderzoek. SGF, Health Holland en ZonMw vinden dat translationeel onderzoek noodzakelijk is om veelbelovende behandelmethoden bij de patiënt te krijgen. Door de krachten te bundelen kunnen beschikbare middelen efficiënter worden ingezet en kansrijke onderzoeken makkelijker de praktijk bereiken.
Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Mark: research@aidsfonds.nl