Project: Krachtige antistoffen met een twist

Om hiv uit te schakelen maakt ons lichaam antistoffen aan. Maar de immuunreactie die daarop volgt is niet sterk genoeg om hiv ook echt op te ruimen. Steven de Taeye, van het Amsterdam UMC, gaat proberen om de antistoffen zo aan te passen dat ze kunnen bijdragen aan de genezing van hiv.

Een antistof is een Y-vormig eiwit. Met twee armen aan de bovenkant, herkent de antistof het hiv-virus en plakt zich eraan vast. Dan kan het virus niets meer doen. Met de staart geeft de antistof vervolgens een signaal aan de opruimcellen. Die moeten ervoor zorgen dat hiv wordt opgeruimd.

 

Sterke antistoffen

Hiv is een slim virus. Het past zich snel aan. Niet alle antistoffen kunnen hiv dan nog herkennen. Gelukkig zijn er antistoffen ontdekt die dat wel kunnen. De breed neutraliserende antistoffen. Maar de reactie van hun staart is niet sterk genoeg om te zorgen dat hiv helemaal wordt opgeruimd.

 

Antistoffen aanpassen

In het laboratorium gaat Steven de Taeye daarom proberen om de staart van de antistoffen aan te passen. Hij maakt de antistof op drie fronten sterker, in de hoop dat hiv hierdoor te genezen is.

  1. Hij zorgt dat de staart een sterker signaal aan de opruimcellen geeft.
  2. Hij verwerkt een ‘verbeteraar’ in de staart, die de opruimcellen activeert.
  3. Hij verwerkt een gifstof in de staart, waardoor de antistof hiv kan doden.

Als in het laboratorium blijkt dat de antistof hiv kan genezen, is vervolgonderzoek nodig om te kijken of dat ook bij mensen met hiv lukt.

Looptijd & budget

Project: Krachtige antistoffen met een twist voor genezing van hiv

Looptijd: 3 jaar

Bijdrage Aidsfonds: €275.000,-

Mogelijk gemaakt door: onze donateurs

Meer weten?

Stel je vragen over dit project aan onze collega Marein: research@aidsfonds.nl

Help mee de droom waar te maken

Aidsfonds zoekt mensen die het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:

Ik ben al donateur van Aidsfonds

Graag investeer ik in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. een extra machtiging afsluiten naast mijn lopende machtiging →
  2. mijn bestaande machtiging omzetten →
  3. schenken met belastingvoordeel →
  4. meer weten over het Hiv Genezing Fonds. Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Marloes Wijnekus, via mail of telefoon

Ik ben nog geen donateur van Aidsfonds

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
  2. schenken met belastingvoordeel →
  3. meer weten over het Hiv Genezing Fonds. Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Marloes Wijnekus, via mail of telefoon
Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie