Project: Onderzoek naar uitschakelen hiv-virus

Nog altijd zijn we op zoek naar manieren om hiv echt te bestrijden. Een medicijn, een preventief vaccin – iets waardoor we hiv écht de wereld uit kunnen helpen. Wetenschappelijk onderzoek is dan ook van enorm belang. Want hoe werkt hiv nou eigenlijk?

Langerhanscellen

De zogenaamde Langerhanscellen zijn afweercellen van het menselijk lichaam. Ze komen onder andere voor in de vagina. Wanneer hiv bij vrouwen de vagina binnendringt zijn het de eerste cellen die in aanraking komen met het hiv-virus. Geijtenbeek ontdekte dat Langerhanscellen in staat zijn om het hiv-virus uit te schakelen. Dat is natuurlijk interessant; als we kunnen begrijpen hoe die cel dat doet, kunnen we misschien ooit zelf het hiv-virus uitschakelen.

"We ontdekten dat een eiwit hiv door een biologische versnipperaar haalt"

- Theo Geijtenbeek

 

lees meer

Aidsfonds steunt wetenschappelijk onderzoek naar hiv en aids

Extra vatbaar voor hiv

Zo ver zijn we helaas nog niet. De werking van die Langerhanscel en hoe het reageert op hiv is erg ingewikkeld. En tegelijkertijd bleek dat de werking van deze cellen per vrouw kan verschillen. Dat kan komen door de aanwezigheid van soa's, maar ook door genetische kenmerken. Het bleek dat bepaalde vrouwen Langerhanscellen hebben die juist vatbaar zijn voor vaginale hiv-overdracht.


Hoe schakelen we hiv uit?

Tijdens dit onderzoek gaan de onderzoekers van Geijtenbeek kijken wat er allemaal een rol speelt bij dat uitschakelen van hiv. Zijn het genetische variaties bij vrouwen, het vaginale milieu en hoe zit het binnenin de Langerhanscel zelf? Door deze processen te begrijpen hopen de onderzoekers uiteindelijk de beschermende werking van de Langerhanscellen te ontdekken. Dat zou een stap op weg naar het einde van hiv betekenen.

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Remko research@aidsfonds.nl

Maak genezing van hiv en aids mogelijk Maak genezing van hiv en aids mogelijk

Er is al veel bereikt op wetenschappelijk gebied. Maar er bestaat nog geen geneesmiddel. Onderzoekers zijn overtuigd dat het gaat lukken om hiv te genezen. Daarom is meer onderzoek nodig.

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie