Hiv helemaal uit het lichaam krijgen. Dat is de missie van onderzoeker Tokameh Mahmoudi verbonden aan het Erasmus MC. Ze zag van dichtbij hoe immens de impact van hiv is. “Dat geeft mij de energie om te blijven zoeken naar een oplossing.”
“Hiv-cellen die zich verstopt houden in het lichaam wil ik wakker schudden, zodat we ze kunnen uitschakelen. Mensen met hiv houden nu altijd geïnfecteerde cellen in hun lijf. Die kunnen jaren rustig blijven. Maar ineens worden ze actief – bijvoorbeeld bij een verkoudheid – en infecteren ze andere cellen. Daarom moet je altijd medicijnen blijven nemen.
"Je wil niet je leven lang pillen slikken met bijwerkingen. Je wil de infectie uit je lichaam hebben.”
Het lastige is dat deze slapende hiv-cellen verstopt zitten door het hele lichaam. Ze zijn onzichtbaar. Wij willen ze wakker maken, zodat ze zich laten zien. Dan kunnen we de zieke cellen aanpakken.
Begin jaren negentig was Tokameh Mahmoudi student biochemie aan de Berkeley universiteit in de buurt van San Francisco. Het was de begintijd van hiv en aids in de homohoofdstad van de wereld. “Ik zag hoe de ziekte de stad in z’n greep had. We konden alleen maar toekijken hoe mensen verzwakten en stierven. Even ben ik buddy geweest, ik ging mee naar afspraken en we trokken er met elkaar op uit. Daardoor kwam de ziekte nog dichterbij. Maar je hoefde niet eens buddy te zijn om de impact te zien. Het was bijna onmogelijk om niet te worden geraakt. Maar het werd ook een hoopvolle tijd toen de combinatiebehandeling op de markt kwam. Er kwam hoop op genezing.”
“Wat ik in Zuid-Afrika heb gezien, motiveert mij om door te gaan”
“Achteraf is deze periode bepalend geweest voor mijn werk nu. Ik heb jarenlang onderzoek gedaan naar stamcellen en genen. Eigenlijk lag het niet zo voor de hand dat ik na mijn promotie koos voor hiv-onderzoek. Maar door mijn tijd in San Francisco is dit een persoonlijk ding geworden. Ik had gezien wat de gevolgen zijn van hiv. Er kwam een kans voorbij waarbij ik mijn expertise kon inzetten. En ik had ideeën over een aanpak om verder te kunnen komen bij de bestrijding van hiv. De medicijnen van nu werken goed, maar psychisch blijft een leven met hiv zwaar. Je wil niet je leven lang pillen slikken met bijwerkingen. Je wil de infectie uit je lichaam hebben.”
De resultaten waar we op hoopten hebben we helaas nog niet. Maar we weten wel steeds meer. Met kleine stapjes komen we verder. Ook met tegenslagen blijf ik gemotiveerd. Zeker als ik terugdenk aan mijn bezoek aan een hiv-kliniek in een township bij Kaapstad. Ik heb zoveel weeskinderen, zieke kinderen en zieke ouders gezien die dringend hulp nodig hebben. Lang niet iedereen kreeg een behandeling. Zoveel mensen hebben hiv en aids en er zijn te weinig medicijnen. De gevolgen op het dagelijkse leven daar zijn immens. Daar ben ik zeer bezorgd over. Dat is mijn drijfveer. Wat ik daar heb gezien, geeft mij de energie om door te gaan. En ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken. We hebben de afgelopen 30 jaar al zoveel vooruitgang geboekt. Uiteindelijk kunnen we hiv uitbannen. Wanneer weet ik niet, maar er komt een doorbraak.”
Aidsfonds zoekt mensen die het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:
Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in genezingsonderzoek. Ik wil: