‘We kunnen genezing van hiv niet laten liggen.’

Charles Boucher van het Erasmus MC in Rotterdam is gespecialiseerd in het behandelen virus-infecties. Het onderzoek naar hiv is zijn levenswerk. Hoe denkt hij over genezing?

29 januari 2019

Op 26 februari 2021 is onze dierbare collega prof. dr. Charles Boucher (63) overleden. Als arts-viroloog en hoogleraar heeft hij veel betekend voor de hiv-bestrijding, zowel in Nederland als internationaal. Van 2007 tot en met 2013 was Charles lid van de wetenschappelijke adviesraad van Aidsfonds, waar hij advies gaf over bestedingen aan wetenschappelijk onderzoek. De laatste jaren was hij nauw betrokken bij NL4Cure, het nationale initiatief om hiv-genezing te versnellen. Ook was hij projectleider van door Aidsfonds gefinancierde projecten. Uit respect voor zijn grote bijdrage aan de aidsbestrijding en als eerbetoon laten we dit interview op onze website staan. 

“Ik was student toen de eerste mensen met hiv in het AMC terecht kwamen. Als co-assistent zag ik mensen doodgaan aan aids. Dat heeft mijn beeld gekleurd. Ik kon niet anders dan mijn leven op hiv richten. De medische, de sociale en wetenschappelijke impact waren zo groot. Ik dacht ‘dit is waar ik aan bij wil dragen in mijn leven’. Er was eigenlijk geen andere optie.”

Grote impact

Het onderzoek naar hiv heeft in 30 jaar tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. “Nu weet ik dat we met relatief makkelijke middelen in staat zijn mensen een levensduur te bieden die hetzelfde is als die van jou en mij. Dat heeft mijn beeld veranderd. Maar de impact die hiv nog altijd heeft op het leven van mensen, gaat me aan het hart. Het geeft ook aan hoe belangrijk genezing is.

Er zijn over de hele wereld 37 miljoen mensen met hiv. Zij moeten voor de rest van hun leven behandeld worden. Dat betekent 50 of 60 jaar elke dag een pil nemen. Moeten leven met het feit dat ze geïnfecteerd zijn, dat ze anders zijn. Dat er mensen zijn die denken dat zij vreemd zijn. Alleen omdat ze dat virus bij zich dragen. Als ze genezen zijn kunnen we al die problemen oplossen én alle nieuwe infecties voorkomen. Dat zou fantastisch zijn.

We staan aan het begin

We zijn nu nog in een beginstadium van het ontwikkelen van een genezing voor hiv. Hoe ver we aan het begin staan, laat zich alleen maar achteraf bepalen. Als de eerste is bereikt. Maar de ontwikkelingen gaan wel heel snel. Als ik zie wat er nu gebeurt, zou het een grote teleurstelling zijn als het niet gaat lukken. Maar je hebt ook pessimisten in het onderzoeksveld. Het is geen makkelijke opdracht die we ons stellen. De uitdagingen zijn vergelijkbaar met die uit het kankeronderzoek. Je hebt een kleine hoeveelheid cellen waar het virus in zit en die wil je ofwel levenslang controleren, omdat je het immuunsysteem daartoe in staat stelt. Of we gaan al die cellen vinden en opruimen.

"We hebben al ongelooflijk veel vooruitgang geboekt. Maar we zijn er nog niet. Genezing is the last mile. Daar gaat het nu om."

Charles Boucher

Dubbel besteed

Het zal niet makkelijk zijn, maar we moeten hiervoor gaan. We kunnen niet op ons handen gaan zitten. Het belang is te groot. Van al het onderzoek gaan we dingen leren. En dat is niet alleen van belang voor het hiv-onderzoek, maar ook voor andere infectieziekten. Al het onderzoek naar hiv heeft behalve naar een betere behandeling van mensen met hiv ook geleid tot betere behandeling van andere virusinfecties. Het belang is groter dan alleen hiv. Dus het geld is dubbel besteed uiteindelijk.

We hebben al ongelooflijk veel vooruitgang geboekt. Maar we zijn er nog niet. Genezing is the last mile. Daar gaat het nu om. Laten we die 37 miljoen mensen genezen en dan kunnen we dit boek sluiten.”

Help mee de droom waar te maken

Aidsfonds zoekt mensen die het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in genezingsonderzoek. Ik wil:

  1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
  2. schenken met belastingvoordeel →

    Meer weten over het Hiv Genezing Fonds? Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Monique Montenarie, via mmontenarie@aidsfonds.nl

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie