‘We kunnen genezing van hiv niet laten liggen.’

Charles Boucher van het Erasmus MC in Rotterdam is gespecialiseerd in het behandelen virus-infecties. Het onderzoek naar hiv is zijn levenswerk. Hoe denkt hij over genezing?

29 januari 2019

“Ik was student toen de eerste mensen met hiv in het AMC terecht kwamen. Als co-assistent zag ik mensen doodgaan aan aids. Dat heeft mijn beeld gekleurd. Ik kon niet anders dan mijn leven op hiv richten. De medische, de sociale en wetenschappelijke impact waren zo groot. Ik dacht ‘dit is waar ik aan bij wil dragen in mijn leven’. Er was eigenlijk geen andere optie.”

Grote impact

Het onderzoek naar hiv heeft in 30 jaar tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. “Nu weet ik dat we met relatief makkelijke middelen in staat zijn mensen een levensduur te bieden die hetzelfde is als die van jou en mij. Dat heeft mijn beeld veranderd. Maar de impact die hiv nog altijd heeft op het leven van mensen, gaat me aan het hart. Het geeft ook aan hoe belangrijk genezing is.

Er zijn over de hele wereld 37 miljoen mensen met hiv. Zij moeten voor de rest van hun leven behandeld worden. Dat betekent 50 of 60 jaar elke dag een pil nemen. Moeten leven met het feit dat ze geïnfecteerd zijn, dat ze anders zijn. Dat er mensen zijn die denken dat zij vreemd zijn. Alleen omdat ze dat virus bij zich dragen. Als ze genezen zijn kunnen we al die problemen oplossen én alle nieuwe infecties voorkomen. Dat zou fantastisch zijn.

We staan aan het begin

We zijn nu nog in een beginstadium van het ontwikkelen van een genezing voor hiv. Hoe ver we aan het begin staan, laat zich alleen maar achteraf bepalen. Als de eerste is bereikt. Maar de ontwikkelingen gaan wel heel snel. Als ik zie wat er nu gebeurt, zou het een grote teleurstelling zijn als het niet gaat lukken. Maar je hebt ook pessimisten in het onderzoeksveld. Het is geen makkelijke opdracht die we ons stellen. De uitdagingen zijn vergelijkbaar met die uit het kankeronderzoek. Je hebt een kleine hoeveelheid cellen waar het virus in zit en die wil je ofwel levenslang controleren, omdat je het immuunsysteem daartoe in staat stelt. Of we gaan al die cellen vinden en opruimen.

"We hebben al ongelooflijk veel vooruitgang geboekt. Maar we zijn er nog niet. Genezing is the last mile. Daar gaat het nu om."

Charles Boucher

Dubbel besteed

Het zal niet makkelijk zijn, maar we moeten hiervoor gaan. We kunnen niet op ons handen gaan zitten. Het belang is te groot. Van al het onderzoek gaan we dingen leren. En dat is niet alleen van belang voor het hiv-onderzoek, maar ook voor andere infectieziekten. Al het onderzoek naar hiv heeft behalve naar een betere behandeling van mensen met hiv ook geleid tot betere behandeling van andere virusinfecties. Het belang is groter dan alleen hiv. Dus het geld is dubbel besteed uiteindelijk.

We hebben al ongelooflijk veel vooruitgang geboekt. Maar we zijn er nog niet. Genezing is the last mile. Daar gaat het nu om. Laten we die 37 miljoen mensen genezen en dan kunnen we dit boek sluiten.”

Help mee de droom waar te maken

Aidsfonds zoekt mensen die het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:

Ik ben al donateur van Aidsfonds

Graag investeer ik in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. een extra machtiging afsluiten naast mijn lopende machtiging →
  2. mijn bestaande machtiging omzetten →
  3. schenken met belastingvoordeel →
  4. meer weten over het Hiv Genezing Fonds. Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Hannah Tans, via mail of telefoon

Ik ben nog geen donateur van Aidsfonds

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
  2. schenken met belastingvoordeel →
  3. meer weten over het Hiv Genezing Fonds. Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Hannah Tans, via mail of telefoon
We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie