Onderzoeken naar hiv-genezing

Met het Hiv Genezing Fonds maakt Aidsfonds de komende jaren 10 miljoen extra beschikbaar voor onderzoek naar genezing van hiv. Dat heeft al een aantal mooie projecten opgeleverd. Onder andere dankzij de steun van onze donateurs.

Project: Genezing en stigma

Hoe kunnen mensen met hiv goed betrokken worden bij het onderzoek naar genezing? Welke woorden moeten we gebruiken als we over genezing praten? En wat zijn de gevolgen van genezing voor hiv-stigma? Op die vragen wil Sarah Stutterheim, van Maastricht University, antwoord krijgen.

lees meer

Project: Verschillen in het hiv-reservoir

Het meeste onderzoek naar genezing wordt gedaan in Westerse landen. Hierdoor is er al veel kennis over het hiv-reservoir van mensen met het type hiv dat hier veel voorkomt. Over dat van mensen met andere types hiv is veel minder bekend. Casper Rokx (Erasmus MC) wil dat veranderen.

lees meer

Project: Een nieuwe manier om hiv te doden

Hoe kunnen we cellen die met hiv geïnfecteerd zijn voorgoed opruimen? Veel onderzoekers buigen zich over die vraag. Shringar Rao test een nieuwe methode om cellen met ‘slapend hiv’ wakker te schudden en vervolgens te doden.

lees meer

Project: Hoe denken mensen met hiv over genezingsonderzoek?

Bij het onderzoek naar genezing is samenwerking met mensen met hiv onmisbaar. Hoe denken zij over het onderzoek en zouden ze eventueel willen deelnemen? Daar doet Chantal den Baas van het RIVM onderzoek naar.

lees meer

Project: Krachtige antistoffen met een twist

Om hiv uit te schakelen maakt ons lichaam antistoffen aan. Maar de immuunreactie die daarop volgt is niet sterk genoeg om hiv ook echt op te ruimen. Steven de Taeye, van het Amsterdam UMC, gaat proberen om de antistoffen zo aan te passen dat ze kunnen bijdragen aan de genezing van hiv.

lees meer

Project: De gevolgen van hiv-genezing

Als er genezing voor hiv wordt gevonden, dan heeft dat niet alleen grote gevolgen voor mensen met hiv, maar ook voor de hiv-epidemie in Nederland. Wat zijn die gevolgen? Daar willen Maartje Basten en Ganna Rozhnova, van het UMC Utrecht, achter komen. 

lees meer

Project: Kunnen antistoffen hiv genezen?

Kunnen we antistoffen gebruiken om hiv te genezen? Marit van Gils van het Amsterdam UMC denkt van wel. Zij ontwikkelt superantistoffen die het virus onschadelijk maken en geïnfecteerde cellen doden.

lees meer

Project: Hiv wakker schudden en verwijderen

Om hiv te genezen, moet ook het virale reservoir opgeruimd worden. Een team van Nederlandse onderzoekers gaat samen met de Hiv Vereniging en met steun van Aidsfonds en ZonMw manieren testen om hiv voorgoed uit het lichaam te verwijderen.

lees meer

Project: Doelgericht op zoek naar genezing

Om hiv te genezen, moeten we weten waar het virus precies ziet. Een samenwerkingsverband van onderzoekers en bedrijven geleid door professor Theo Geijtenbeek, wil ervoor zorgen dat we nog meer te weten komen over het reservoir. In het tweede deel van het onderzoek worden vervolgens methoden getest om de geïnfecteerde cellen op te ruimen. 

lees meer

Project: Genezing voor iedereen anders

Genezing van hiv, het is een uitdaging waar onderzoekers zich al jaren aan wagen. Tot nu toe is genezing van hiv vrijwel onmogelijk gebleken. Samen met mensen met hiv en diverse bedrijven, hopen onderzoekers van verschillende ziekenhuizen daar met dit project verandering in te brengen.

lees meer

Project: Hiv uit geïnfecteerde cellen knippen

Het is tegenwoordig mogelijk om met behulp van gentherapie heel nauwkeurig het DNA van cellen te veranderen. Dat biedt kansen voor genezing van hiv.

lees meer

Project: Meer kennis over hiv in hersenen dankzij ‘minibreintjes’

Het is bekend dat hiv zich ook in de hersenen nestelt. Maar hoe, waar precies en wat het gevolg is, is nog onduidelijk.

lees meer

Project: Analyse van het falen van ons afweersysteem

Hoe komt het dat hiv niet goed genoeg wordt opgemerkt door ons afweersysteem? Dat is een belangrijke vraag die beantwoord moet worden voor genezing.

lees meer

Project: Meer weten over het hiv-reservoir

Het bereiken van het hiv-reservoir vormt de sleutel tot genezing. Maar we weten nog niet genoeg over het reservoir. Met dit project brengen onderzoekers uit Nederland en Zuid-Afrika daar verandering in.

lees meer

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie