Met het Hiv Genezing Fonds maakt Aidsfonds de komende jaren 10 miljoen extra beschikbaar voor onderzoek naar genezing van hiv. Dat heeft al een aantal mooie projecten opgeleverd. Onder andere dankzij de steun van onze donateurs.
Hoe kunnen mensen met hiv goed betrokken worden bij het onderzoek naar genezing? Welke woorden moeten we gebruiken als we over genezing praten? En wat zijn de gevolgen van genezing voor hiv-stigma? Op die vragen wil Sarah Stutterheim, van Maastricht University, antwoord krijgen.
Het meeste onderzoek naar genezing wordt gedaan in Westerse landen. Hierdoor is er al veel kennis over het hiv-reservoir van mensen met het type hiv dat hier veel voorkomt. Over dat van mensen met andere types hiv is veel minder bekend. Casper Rokx (Erasmus MC) wil dat veranderen.
Hoe kunnen we cellen die met hiv geïnfecteerd zijn voorgoed opruimen? Veel onderzoekers buigen zich over die vraag. Shringar Rao test een nieuwe methode om cellen met ‘slapend hiv’ wakker te schudden en vervolgens te doden.
Bij het onderzoek naar genezing is samenwerking met mensen met hiv onmisbaar. Hoe denken zij over het onderzoek en zouden ze eventueel willen deelnemen? Daar doet Chantal den Baas van het RIVM onderzoek naar.
Om hiv uit te schakelen maakt ons lichaam antistoffen aan. Maar de immuunreactie die daarop volgt is niet sterk genoeg om hiv ook echt op te ruimen. Steven de Taeye, van het Amsterdam UMC, gaat proberen om de antistoffen zo aan te passen dat ze kunnen bijdragen aan de genezing van hiv.
Als er genezing voor hiv wordt gevonden, dan heeft dat niet alleen grote gevolgen voor mensen met hiv, maar ook voor de hiv-epidemie in Nederland. Wat zijn die gevolgen? Daar willen Maartje Basten en Ganna Rozhnova, van het UMC Utrecht, achter komen.
Kunnen we antistoffen gebruiken om hiv te genezen? Marit van Gils van het Amsterdam UMC denkt van wel. Zij ontwikkelt superantistoffen die het virus onschadelijk maken en geïnfecteerde cellen doden.
Om hiv te genezen, moet ook het virale reservoir opgeruimd worden. Een team van Nederlandse onderzoekers gaat samen met de Hiv Vereniging en met steun van Aidsfonds en ZonMw manieren testen om hiv voorgoed uit het lichaam te verwijderen.
Om hiv te genezen, moeten we weten waar het virus precies ziet. Een samenwerkingsverband van onderzoekers en bedrijven geleid door professor Theo Geijtenbeek, wil ervoor zorgen dat we nog meer te weten komen over het reservoir. In het tweede deel van het onderzoek worden vervolgens methoden getest om de geïnfecteerde cellen op te ruimen.
Genezing van hiv, het is een uitdaging waar onderzoekers zich al jaren aan wagen. Tot nu toe is genezing van hiv vrijwel onmogelijk gebleken. Samen met mensen met hiv en diverse bedrijven, hopen onderzoekers van verschillende ziekenhuizen daar met dit project verandering in te brengen.
Het is tegenwoordig mogelijk om met behulp van gentherapie heel nauwkeurig het DNA van cellen te veranderen. Dat biedt kansen voor genezing van hiv.
Het is bekend dat hiv zich ook in de hersenen nestelt. Maar hoe, waar precies en wat het gevolg is, is nog onduidelijk.
Hoe komt het dat hiv niet goed genoeg wordt opgemerkt door ons afweersysteem? Dat is een belangrijke vraag die beantwoord moet worden voor genezing.
Het bereiken van het hiv-reservoir vormt de sleutel tot genezing. Maar we weten nog niet genoeg over het reservoir. Met dit project brengen onderzoekers uit Nederland en Zuid-Afrika daar verandering in.