Aidsfonds' boekentips voor de zomer

Sinds het begin van de aidsepidemie zijn er genoeg boeken over het onderwerp uitgebracht. Romans, biografieën en geschiedenisboeken. Mocht je op zoek zijn naar leesvoer voor deze zomer, bekijk dan onze boeken top 5. 

6 juli 2023

De slapende kinderen

'De slapende kinderen' is de aangrijpende geschiedenis van een slagersfamilie op het Franse platteland die begin jaren tachtig op brute wijze geconfronteerd wordt met de komst van een nieuwe ziekte: aids. Zoon Désiré, de uitverkorene die mag studeren in Nice en voor zijn plezier Amsterdam bezoekt, valt tot de schande en wanhoop van zijn familie ten prooi aan heroïne, en raakt besmet. In hoofdstukken die afwisselend het relaas van Désiré en de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van aids uiteenzetten, wordt de lezer meegezogen in een dubbelverhaal over een meedogenloze epidemie die een eenvoudige familie treft, en de medische wereld die een race tegen de klok voert.

Door Anthony Passeron

De moed om te vergeven

In De moed om te vergeven beschrijft Ndaba Mandela hoe het was om op te groeien bij, en te leren van, een van de grootste leiders die de wereld ooit heeft gekend – zijn grootvader, Nelson Mandela. Ndaba werd in 1982 geboren in Soweto. Na een turbulente jeugd verhuist hij op twaalfjarige leeftijd naar het presidentiële paleis van de net verkozen Mandela. In dit inspirerende boek verweeft Ndaba op kleurrijke wijze de verhalen uit zijn jeugd met de raad en daad van Madiba, waarmee hij een nieuw beeld schetst van de man met wie zoveel mensen een unieke verbinding voelen. Nelson Mandela’s vreedzame strijd tegen onderdrukking en voor sociale gerechtigheid heeft de wereld veranderd, en zijn nalatenschap heeft niets aan relevantie ingeboet. De moed om te vergeven bevat zijn lessen over onder meer veerkracht, vrede en hoop, en laat zien dat iedereen de kracht bezit om zichzelf en de wereld te veranderen.

Door Ndaba Mandela

Een stralende toekomst

Chicago, 1985. Yale staat op het punt een uitzonderlijke collectie binnen te halen voor het museum waar hij werkt. Zijn carrière neemt een hoge vlucht, maar om hem heen sterven zijn vrienden een voor een door de aidsepidemie. Na de uitvaart van zijn goede vriend Nico ontdekt hij dat ook zijn grote liefde besmet is geraakt. De enige die hij uiteindelijk nog over heeft is Fiona, het jongere zusje van Nico. Dertig jaar later gaat Fiona in Parijs op zoek naar haar dochter die haar jarenlang niet wilde spreken. Ze overdenkt de verwoestende effecten die de aidscrisis heeft gehad op haar leven. Yale en Fiona, twee levens, twee verhalen over liefde; hoe die ons kan redden en te gronde kan richten. 

Door Rebecca Makkai

Brenda heeft een draakje in haar bloed

Brenda is een heel gewoon meisje. Ze houdt van vliegeren en kijken naar de wolken. Een ding is niet zo gewoon. Brenda heeft een draakje in haar bloed. Het draakje heet hiv en het is een hele stoute draak. Die draak moet blijven slapen. 'Brenda heeft een draakje in haar bloed' vertelt het verhaal van Brenda, een drie-jarig meisje met hiv. Een waar gebeurd verhaal, opgeschreven door haar pleegmoeder. Een boek om samen met kinderen te lezen en te bespreken. om de acceptatie van kinderen met hiv en aids te stimuleren en vooroordelen tegen te gaan. Gewoon... omdat kinderen met hiv en aids hele gewone kinderen zijn, die andere kinderen nodig hebben om samen uit de suikerpot te snoepen.

Door H. Vink

Onzichtbare levens

Op Afrika na zijn wereldwijd de hoogste percentages hiv-infecties te vinden bij risicogroepen als drugsgebruikers, prostituees, transgenders, homomannen, straatkinderen of gevangenen. Meer dan andere groepen worden zij gestigmatiseerd en gediscrimineerd waardoor hulpverlening hen moeilijk bereikt.

Schrijfster Colet van der Ven en fotograaf Adriaan Backer trokken de wereld rond om deze mensen een stem te geven: vrouwen in het patriarchale Tadzjikistan, slachtoffers van politiek geweld in Kenia, zwarte homomannen in het diepe religieuze zuiden van de Verenigde Staten, transgenders in India, (ex-)gevangenen in Zuid-Afrika en drugsgebruikers in Myanmar. Ook interviewden ze een vertegenwoordiger van de eerste generatie aidspatiënten in Nederland en een vluchtelinge in Oekraïne.

Door Colet van der Ven

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie