Een noodzakelijke voorwaarde om aids aan te pakken is een goede gezondheidszorg. In Nederland kunnen mensen een hiv-test doen en krijgen mensen met hiv voortreffelijke medische zorg. In arme landen heeft aids de toch al wankele gezondheidszorg nog verder aangetast. Zelfs als er gratis medicijnen te krijgen zijn: wie schrijft ze dan voor? Waar zijn de artsen, verpleegkundigen, apothekers en voorlichters?
Om de verspreiding van hiv tot stilstand te brengen moet iedereen met hiv beschikking krijgen over hiv-remmers, preventiemiddelen, voorlichting en zorg. Om deze wereldwijde beschikbaarheid te bereiken moeten we in minder ontwikkelde landen de infrastructuren voor zorg drastisch verbeteren.
Bij infrastructuren gaat het om het totale 'web' aan middelen die leiden naar zorg in een land. Van letterlijk de wegen naar een ziekenhuis tot aan voldoende ziekenhuizen, verpleegposten en artsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen. De hoofdverantwoordelijkheid ligt bij overheden zelf. Het aanleggen van een goede zorginfrastructuur in een land is een factor die altijd van belang zal zijn, dus landen moeten hier ook zelf in willen investeren. Ook westerse donoren, via bijvoorbeeld het Global Fund, investeren in infrastructuren van minder ontwikkelde landen opdat op termijn de zelfredzaamheid van een land hiermee groter wordt.