GIPA: het versterken van de positie van mensen met hiv

GIPA staat voor 'Greater Involvement of People Living with HIV/AIDS. Mensen met hiv moeten op een betekenisvolle wijze worden betrokken bij beslissingen op alle niveaus.

Jarenlange ervaring leert dat wanneer mensen zelf in staat zijn op te komen voor hun belangen, de meest effectieve oplossingen bereikt worden. Mensen met hiv weten immers als geen ander hoe het is om met het virus te leven. Waar de gevoeligheden liggen, wat de uitdagingen zijn, wat er goed en minder goed gaat, kortom wat er nodig is. Maar stigma en taboe op hiv maken het lang niet altijd eenvoudig om je stem te doen gelden.

Mensen met hiv weten zelf het beste wat zij nodig hebben. Volgens het GIPA principe moeten mensen met hiv zelf kunnen opkomen voor hun rechten en verantwoordelijkheden en meepraten over beleidsbeslissingen die van invloed kunnen zijn op hun leven.

GIPA wordt gezien als een van de antwoorden op de aidsepidemie. Doordat mensen met hiv publiekelijk hun persoonlijke verhaal aan anderen vertellen om deze voor te lichten, krijgt aids een gezicht en een naam. Hiermee kan GIPA bijdragen aan het doorbreken van het taboe op aids.

Meer informatie: www.gnpplus.net/

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie