Op weg naar een wereld zonder aids

Wat is hiv?

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv breekt stap voor stap het afweersysteem af dat je lichaam heeft opgebouwd om je te beschermen tegen allerlei virussen en bacteriën. Dat kan leiden tot symptomen en klachten. Als die beschermlaag zo verzwakt is dat je lichaam zich bijna niet meer kan beschermen, dan noemen we dat aids.

Lees meer

Wat is aids?

Wanneer je lichaam zich door hiv niet langer kan beschermen tegen virussen en bacteriën is er sprake van aids. Aids kan dodelijk zijn. In Nederland is voor iedereen goede medicatie beschikbaar en hoeft in ons land niemand te sterven aan aids. In andere landen, vooral in Afrika is dat heel anders. Jaarlijks sterven bijna 1 miljoen mensen aan aids

Lees meer

Als je denkt dat je mogelijk hiv hebt opgelopen of als je lichaam bepaalde symptomen vertoont, is het belangrijk om jezelf zo snel mogelijk te laten testen.  

Waar staat de afkorting hiv voor?

De afkorting hiv betekent Human Immunodeficiency Virus, oftewel: ‘Menselijk virus dat de afweer afbreekt’.

  • Human Human (uit het Latijn: humanus - menselijk)
  • Immuno deficiency
: Het woord deficiëntie wordt ook gebruikt om een tekort aan functie aan te duiden. Als het immuunsysteem niet voldoende werkzaam is, wordt dit een immunodeficiëntie genoemd.
  • Virus: Hiv is een retrovirus

Waar staat de afkorting aids voor?

Aids staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome (‘Verkregen ziekte waarbij de afweer niet werkt’).

  • Aquired: Tijdens het leven opgelopen, dus niet geërfd.
  • Immune: Immuniteit - afweer(systeem), het systeem in je lichaam dat je beschermt tegen ziekten door bijvoorbeeld bacteriën, virussen en schimmels.
  • Deficiency: Tekort, gebrek.
  • Syndrome: Syndroom, ziektebeeld.

Wat gebeurt er als je aids hebt?

Je lichaam wordt steeds zwakker omdat het door hiv geen beschermlaag meer heeft tegen aanvallen van buitenaf. Infecties die je lichaam zonder hiv zo zou 'opruimen', slaan nu keihard toe. Zo wordt een eenvoudige verkoudheid al snel een gevaarlijke longontsteking.

Ga je dood aan aids?

In Nederland heeft iedereen toegang tot goede behandeling, waardoor er niemand meer hoeft te sterven aan aids. Wereldwijd is dat totaal anders. Elke dag gaan er wereldwijd ruim 2700 mensen dood omdat ze geen medicijnen krijgen. Mannen, vrouwen, maar ook kinderen met hiv: ze gaan dood omdat ze bijvoorbeeld geen toegang hebben tot zorg en behandeling. Oneerlijk en vandaag de dag niet nodig. Jij kunt helpen om daar wat aan te veranderen!


Hulp nodig?

Als je zelf of in je omgeving te maken krijgt met hiv of aids, kan dat veel vragen oproepen. Bel ons dus gerust als je snel meer wilt weten, daar zijn we voor. 

Aids Soa Infolijn: 0900 – 204 2040
(€ 0,10 p/m, ma-wo 9.30-15.30, do-vrij 13.30-15.30)

Help mee kennis over hiv en aids te delen met de rest van de wereld

 

Voorlichting is een belangrijke manier om mensen te beschermen tegen een hiv-infectie. Helaas heeft niet iedereen toegang tot informatie.
Help Aidsfonds om onze kennis over hiv en aids te delen met de rest van de wereld.

Help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie