Wat is hiv?

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv breekt stap voor stap het afweersysteem af dat je lichaam heeft opgebouwd om je te beschermen tegen allerlei virussen en bacteriën. Dat kan leiden tot symptomen en klachten

Lees meer >>

Wat is aids?

Wanneer je lichaam zich door hiv niet langer kan beschermen tegen virussen en bacteriën is er sprake van aids. Aids kan dodelijk zijn. Dankzij medicijnen kan aids en daarmee de dood voorkomen worden.

Lees meer >>

Elke minuut worden drie mensen geïnfecteerd met hiv. Als zij niet de levensreddende medicijnen krijgen die ze nodig hebben, verzwakt hun imuumsysteem en krijgen ze aids. Hierdoor zijn vorig jaar bijna een miljoen mensen overleden. Met jouw steun doet Aidsfonds er alles aan om nieuwe hiv-infecties in Nederland en daarbuiten te voorkomen en ervoor te strijden dat iedereen met hiv toegang heeft tot levensreddende medicatie. 

help mee

"We wisten niet dat Shami’s moeder hiv had. Ze werd heel erg ziek. In het ziekenhuis bleek dat ze hiv had, maar het was al te laat."

- Oma Claire en Shami

Lees hun verhaal

Waar staat de afkorting hiv voor?

De afkorting hiv betekent Human Immunodeficiency Virus, oftewel: ‘Menselijk virus dat de afweer afbreekt’.

  • Human Human (uit het Latijn: humanus - menselijk)
  • Immuno deficiency
: Het woord deficiëntie wordt ook gebruikt om een tekort aan functie aan te duiden. Als het immuunsysteem niet voldoende werkzaam is, wordt dit een immunodeficiëntie genoemd.
  • Virus: Hiv is een retrovirus

Als je denkt dat je mogelijk hiv hebt opgelopen of als je lichaam bepaalde symptomen vertoont, is het belangrijk om jezelf zo snel mogelijk te laten testen.  

Hiv in Nederland

In Nederland leven 23.100 mensen met hiv. Dankzij goede behandeling en gezondheidszorg kan je in Nederland met hiv een goed en gezond leven leiden. Wel hebben mensen die met hiv leven nog wel eens te maken stigma en discriminatie. Aidsfonds wil o.a. door middel van voorlichting ontwetendheid over hiv en aids bij het Nederlands publiek wegnemen. Ook willen we zoveel mogelijk nieuwe hiv-infecties voorkomen. In 2018 kwamen er namelijk 750 nieuwe hiv-infecties bij in Nederland.

Help jij mee om van Nederland het eerste land te maken met 0 nieuwe hiv-infecties?

 

doneer nu

"Ik was bang voor wat mijn hiv-infectie zou betekenen voor mijn toekomst."

- Lyle Muns (25)

 

lees zijn verhaal

Waar staat de afkorting aids voor?

Aids staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome (‘Verkregen ziekte waarbij de afweer niet werkt’).

  • Aquired: Tijdens het leven opgelopen, dus niet geërfd.
  • Immune: Immuniteit - afweer(systeem), het systeem in je lichaam dat je beschermt tegen ziekten door bijvoorbeeld bacteriën, virussen en schimmels.
  • Deficiency: Tekort, gebrek.
  • Syndrome: Syndroom, ziektebeeld.

Wat gebeurt er als je aids hebt?

Je lichaam wordt steeds zwakker omdat het door hiv geen beschermlaag meer heeft tegen aanvallen van buitenaf. Infecties die je lichaam zonder hiv zo zou 'opruimen', slaan nu keihard toe. Zo wordt een eenvoudige verkoudheid al snel een gevaarlijke longontsteking.

Ga je dood aan aids?

In Nederland heeft iedereen toegang tot goede behandeling, waardoor er niemand meer hoeft te sterven aan aids. Wereldwijd is dat totaal anders. Elke dag gaan er wereldwijd ruim 2700 mensen dood omdat ze geen medicijnen krijgen. Mannen, vrouwen, maar ook kinderen met hiv: ze gaan dood omdat ze bijvoorbeeld geen toegang hebben tot zorg en behandeling. Oneerlijk en vandaag de dag niet nodig. Jij kunt helpen om daar wat aan te veranderen!

Hulp nodig?

Als je zelf of in je omgeving te maken krijgt met hiv of aids, kan dat veel vragen oproepen. Bel gerust met de Aids Soa Infolijn als je snel meer wilt weten. 

Aids Soa Infolijn: 0900 – 204 2040
(€ 0,10 p/m, ma-wo 9.30-15.30, do-vrij 13.30-15.30)

 

Nieuwe hiv-infecties voorkomen

  • Met voorlichting zorgen we ervoor dat moeders met hiv weten hoe ze hun ongeboren kind kunnen beschermen.
  • Door zoveel mogelijk mensen te testen en te behandelen redden we levens en voorkomen we nieuwe hiv-infecties.
  • En door te strijden voor gelijke rechten en tegen uitsluiting, krijgen álle mensen met hiv de zorg waar ze recht op hebben.

Dat kunnen we niet zonder jouw steun. Help je mee? 

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie