Aidsmonument onthuld op 1 december in Amsterdam

Het aidsmonument in Amsterdam telt af tot aids de wereld uit is. Het zal onthuld worden op 1 december 2016 – Wereld Aids Dag. Een groot bord markeert nu de exacte bouwlocatie op De Ruyterkade.
Het kunstwerk, ontworpen door Jean Michel Othoniel, komt langs het IJ, tussen het Centraal Station en het Muziekgebouw. Het meest in het oog springen de grote vuurrode bollen van handgeblazen Murano-glas. Het monument krijgt de vorm van een metershoog telraam en telt symbolisch af naar het moment dat aids de wereld uit is en er geen nieuwe hiv-infecties meer bijkomen.

Baken van hoop en steun

Het monument is een baken van hoop en steun in de rug voor iedereen die nu met hiv leeft. Op dit moment leven er in Nederland zo'n 22.100 mensen met hiv. Iedere week krijgen gemiddeld nog 20 mensen in Nederland de diagnose hiv. Daar komt bij dat van de mensen met hiv in Nederland 25% niet weet dat hij of zij hiv heeft.
Het is tegelijkertijd een ode aan alle buddies, verzorgers, ondersteuners, medisch personeel, activisten en wetenschappers. En natuurlijk vooral ook een eerbetoon aan allen die aan aids zijn gestorven. In navolging van New York, San Francisco en Vancouver verdient Amsterdam een aidsmonument, omdat deze stad een tolerant toevluchtsoord werd voor vele mensen met hiv, die zich in hun eigen woonplaats niet langer gewenst of geaccepteerd voelen en omdat deze stad heel actief meewerkt aan het einde van aids.

Fijnzinnig en elegant ontwerp

Het ontwerp is van Jean Michel Othoniel, een internationaal bekende Franse kunstenaar. Vanwege zijn betrokkenheid bij het onderwerp ziet hij af van een honorarium voor dit werk.
Het oordeel van de kunstcommissie die de stichting adviseerde: “Othoniel laat zien dat een aidsmonument niet somber hoeft te zijn. Hij combineert heel fijnzinnig een beladen thema met elegantie en schoonheid. Het schitterende licht aan de oever van het IJ heeft vrij spel in de kralen van Murano-glas. Het ontwerp past perfect bij de locatie. Dit aidsmonument verrijkt Amsterdam met een kunstwerk van formaat.

Initiatief en sponsors

Het initiatief voor het monument komt van de Stichting NAMENproject Nederland. Dat het monument er nu komt is te danken aan bijdragen van de kunstfondsen Amsterdams Fonds voor de Kunst, Art of Impact en Zabawas, vele sponsoren en een crowdfundings-actie onder het publiek. Hoofdsponsors zijn Aids Fonds, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), RELX Group en ViiV Healthcare.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie