Eindelijk medicijnen voor Rumbi

Alle liefdes zijn bijzonder en het waard om te beschermen. Ook de liefde van Rumbi en haar broertje Chido in Zimbabwe. Rumbi en Chido verloren hun moeder aan de gevolgen van aids. Rumbi en Chido hebben ook hiv, maar dankzij goede zorg heeft de liefde van deze broer en zus een toekomst. 

15 april 2019

Rumbi (9) woont samen met haar broertje Chido (6) bij haar opa en oma in Zimbabwe. De moeder van Rumbi en Chido had hiv en kon niet meer voor haar kinderen zorgen. Ze stierf kort nadat ze hen bij opa en oma had gebracht. Ze was pas 25. De vader van Rumbi en Chido was al eerder overleden.

Zorgen voor haar broertje

Chido werd niet lang daarna ziek en bleek net als zijn moeder hiv te hebben. Sindsdien gaat alle aandacht naar hem uit. Rumbi haalt water voor haar broertje en helpt hem met zijn medicijnen. Als onze gezondheidswerker Erica het gezin bezoekt, valt haar oog op Rumbi. Het was bij niemand opgekomen dat dit kranige meisje ook hiv kon hebben. Erica vond Rumbi wel erg klein voor haar leeftijd, en nam ter plaatse een hiv-test af. ’Geen goed nieuws’, zucht Erica.

Project: op zoek naar kinderen met hiv

In Zimbabwe wonen veel kinderen in afgelegen dorpen. Hun leven speelt zich af in en om hun eigen huis. In een kliniek komen ze nooit. Als zo’n kleintje hiv heeft, wordt dat dus niet snel opgemerkt. Daarom springen onze hulpverleners op de fiets, op zoek naar kinderen met hiv.

lees meer

Voor de rest van haar leven medicijnen slikken

Kordaat vervolgt Erica dan het protocol: Rumbi moet meteen mee naar de kliniek, zodat ze direct met haar behandeling kan starten. In de wachtkamer voert Erica vast een paar testjes uit. Ze meet en weegt Rumbi en schrijft alles op. Dan mag Rumbi door naar de spreekkamer, verpleegkundige Gladys neemt het hier over. Ze voert een controle hiv-test uit en geeft Rumbi haar medicijnen. Deze moet ze de rest van haar leven slikken. ‘Levenslang’ zegt Gladys meerdere keren tegen Rumbi’s grootouders, om dit te benadrukken.

Jouw donatie maakt het verschil

Elke 5 minuten sterft er een kind aan de gevolgen van aids. Omdat het niet op tijd levensreddende medicijnen heeft gekregen. Jij kunt hier iets aan doen. Met jouw donatie trainen we in meerdere landen, waaronder Zimbabwe, lokale gezondheidswerkers. Zij zorgen dat kinderen met hiv getest worden en medicijnen krijgen zodat ze een gezonde toekomst hebben.

  • dankzij jouw hulp worden lokale gezondheidswerkers getraind
  • je zorgt dat kinderen met hiv opgespoord en getest worden
  • dankzij jou kunnen ze in de kliniek terecht voor levensreddende medicijnen 

doneer

Terug naar de hiv-kliniek

Over een half jaar moet Rumbi terug naar de kliniek. Dan wordt de hoeveelheid virus in haar bloed gemeten en zo nodig de hiv-behandeling aangepast. Nu is het tijd voor de familie om met een doos medicijnen weer naar huis te gaan. Het is een emotionele dag geweest. Erica geeft Rumbi nog een knuffel. Zij zal het gezin blijven bezoeken en erop toezien dat Rumbi de behandeling blijft volgen.

Rumbi (9) wordt getest op hiv door een gezondheidsmedewerker van Aidsfonds Rumbi (9) wordt getest op hiv door een gezondheidsmedewerker van Aidsfonds

Rumbi (9) wordt getest op hiv door een gezondheidsmedewerker van Aidsfonds

Aidsfonds helpt kinderen met hiv in Zimbabwe

In Zimbabwe stierven het afgelopen jaar 2400 kinderen aan de gevolgen van aids. Kinderen in de stad krijgen vaak wel de nodige hiv-zorg. Zij kunnen naar een kliniek voor een hiv-test en voor medicijnen. Maar voor de kinderen in afgelegen dorpen is het een ander verhaal. Als zij hiv hebben, wordt het vaak door niemand opgemerkt. Totdat het te laat is. Aidsfonds gaat samen met lokale dorpsgezondheidwerkers op zoek naar deze vergeten kinderen. Onder andere in het district Marondera. Daar willen we de komende anderhalf jaar 1000 kinderen met hiv opsporen zodat ze kunnen starten met behandeling.

stop aids. uit liefde voor alle liefdes. Aidsfonds in Oeganda. stop aids. uit liefde voor alle liefdes. Aidsfonds in Oeganda.

Red het leven van kinderen zoals Rumbi en Chido. Geef eenmalig of word donateur! 

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie