'Ik was nog maar veertien, ik kon de hiv niet accepteren'

Wat een mooie vrouw, dacht Kevin (27) toen hij Kasfia (25) voor het eerst zag. Dat was tijdens een bijeenkomst voor mensen met hiv. Jarenlang worstelden ze met hun hiv-status. Inmiddels begeleiden ze zelf mensen met hiv. Samen hebben ze een dochtertje, Shamma. Zij is gelukkig zonder hiv is geboren.

Je bent veertien jaar, flink aan het puberen. En dan hoor je dat je een mogelijk dodelijk virus hebt. Het overkwam Kevin. "Ik was altijd ziek: diarree, last mijn longen. Mijn moeder nam me mee naar de kliniek. Ze ontdekte toen dat ze zelf ook hiv heeft. Ik heb de hele nacht wakker gelegen. Ik was doodsbang." Twee jaar lang leeft Kevin in ontkenning. Boos en tegendraads als een echte puber, weigert hij de medicijnen die de kliniek hem geeft. Pas door contact met lotgenoten gaat de knop om. "Ik zag in dat ik echt niet de enige ben."

Haat tegen hiv

De vader van Kevin was al eerder overleden aan de gevolgen van aids. Net als de beide ouders van Kasfia. Zij was drie toen ze wees werd. "Ik vermoed dat ik hiv heb gekregen via de moedermelk", vertelt ze terwijl ze haar ogen neerslaat. "Hoe anders? Ik was negentien en nog maagd toen ik de uitslag kreeg."

Project: Geef buitengesloten mensen een stem

Homomannen, sekswerkers, transgenders en jonge vrouwen, zoals Kasfia worden vaak buitengesloten van goede hiv-voorlichting en zorg. Met het project'Geef buitengesloten mensen een stem' geven we deze kwetsbare groepen een stem. 

meer over dit project

Aidsfonds op weg naar het einde van aids

Het was haar tante die op de test aandrong. Met tranen in haar ogen denkt ze terug aan dat moment: "O man, ik was zó kwaad. Vooral op mijn tante. Alsof het haar schud was. Ik voelde zo'n haat tegen de hiv, dat ik het nauwelijks kon opbrengen om mijn medicijnen te nemen."

Na maanden van verdriet en woede komt ze in de kliniek een jonge vrouw tegen. Die introduceert haar bij de praatgroep voor mensen met hiv. Het is de eerste stap naar een leven waarin Kasfia haar ziekte kan accepteren.

Onbeschermde seks

Op heel jonge leeftijd horen dat je hiv hebt, is al ontzettend zwaar. Maar in Zimbabwe is het nog een tikje moeilijker. Kevin: "Hier vindt men dat het je eigen schuld is. Dat je overspelig bent geweest en onbeschermde seks hebt gehad." Kasfia:"En van mij denken ze dat ik een sekswerker ben."

Kevin: "Veel mensen geloven dat hiv een straf is van God. Ik ben er zo trots op dat ik door mijn voorlichtingswerk iets aan dat beeld kan veranderen. Hiv hoeft niet het einde van de wereld te betekenen. Zolang je je medicijnen maar neemt. Had ik die begeleiding maar gehad toen ik veertien was."

We hebben de kennis en medicijnen om aids te verslaan. Toch krijgt bijna de helft van alle mensen met hiv nog steeds geen medicijnen. Help mee.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie