Schilder Peter Munnik veilt zijn werk voor de aidsbestrijding

Kunstschilder Peter Munnik doet een bijzondere donatie aan Aidsfonds. In oktober 2020 worden zijn werken geveild op Catawiki. De opbrengst gaat naar de aidsbestrijding. Peter: “In Nederland hebben we het goed voor elkaar; wij krijgen gewoon onze medicijnen. Maar elders in de wereld gebeurt dat niet. Dat vind ik heel erg.”

Ga naar de veiling

De aidsepidemie van de jaren tachtig staat Peter Munnik nog helder voor de geest. “Toen aids in het begin van de jaren tachtig kwam, stond de hele wereld op z’n kop,” zegt hij. “Het was een ongrijpbare ziekte. Dat heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Er zijn destijds een paar mensen in mijn naaste omgeving overleden, dat ging op een heel nare manier. Maar dat is inmiddels gelukkig lang geleden.”


Bang voor hiv

Toch is er nog altijd angst voor hiv en aids, merkt Peter. “Als je hiv hebt, kun je nog steeds niet bij iemand binnen komen lopen en zeggen: ‘joh, ik heb hiv’. Twintig jaar geleden zouden mensen meteen weglopen of je hand niet schudden, nu gaan sommige mensen nog steeds op ‘corona-afstand’ zitten. Er zijn nog steeds mensen heel erg bang voor hiv.”

Corona en hiv

Door het coronavirus denkt Peter vaak terug aan de aidsepidemie, zegt hij: “Dat is natuurlijk een heel ander virus, maar er zijn ook veel dingen hetzelfde als toen. Het had net als corona een grote impact op het leven. In Nederland hebben we de aidsbestrijding en de behandeling van hiv inmiddels goed voor elkaar. Wij krijgen gewoon onze medicijnen. Maar elders in de wereld, bijvoorbeeld in landen in Afrika, gebeurt dat niet. En zolang dat niet gebeurt, zijn we er nog niet. Dat vind ik heel erg.”

Kleurrijke schilderijen

Peter Munnik schildert al sinds de jaren tachtig. Zijn stijl omschrijft hij als “lyrisch depressief”. ‘Lyrisch’, vanwege de felle kleuren, en ‘depressief’ vanwege de redenen waarom hij schildert. “Dat is voor mij altijd therapeutisch geweest,” legt hij uit. “Ik kom uit in mijn werk. Wanneer ik zelf problemen had, dan uitte zich dat ook altijd in mijn werk. Kleur is voor mij erg belangrijk, dat bepaalt de sfeer van een doek.”

Zijn werk is dus kleurrijk. Het komt daarom wel eens voor dat mensen zijn werk wel erg vrolijk vinden, en dus de ernst van het thema er niet in terugzien. “Ik vind dat niet erg,” zegt Peter, “mensen moeten in een werk zien wat ze willen zien. Als het sombere schilderijen zijn, maar mensen worden er vrolijk van, dan is dat toch prima? Ik wil mensen niet een richting op duwen.”

Schenking aan de aidsbestrijding

Twee jaar geleden overleed de vriend van Peter, geheel onverwacht. “Daardoor besloot ik zelf het één en ander te gaan regelen,” zegt hij. “Ik wil voor mijn nabestaanden alles goed op orde hebben. Ik heb toen ook een testament opgesteld, en wilde mijn werken aan het Aidsfonds schenken. Maar vervolgens dacht ik: ze kunnen deze gift nu eigenlijk veel beter gebruiken dan over twintig jaar, als ik dood ben. Daarom veil ik nu mijn werk.” 

De online veiling vindt van 16 tot 23 oktober plaats op Catawiki.nl

naar de veiling

 

Noud informeert u graag

Uiteraard staan we u graag persoonlijk te woord. Bent u van plan een bijzondere gift te doen als Peter Munnik, Aidsfonds op te nemen in uw testament of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met Noud Rietman, specialist op het gebied van nalaten (020-62 62 669 of 06-531 456 54).

mail Noud  bel Noud 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie