"Voor veel vrouwen is hiv niet eens hun grootste probleem"

Jonge vrouwen zijn in Nigeria extra kwetsbaar. In de hiv-preventie wijst Buky Williams dan ook op de wortels van het probleem. “Niemand is alleen hiv-positief.”

'Voorlichting als vaccin' heet het project waarmee Buky zich inzet voor jongeren met hiv. Ze richt zich vooral op de emancipatie van jonge vrouwen. “Hiv is een manifestatie van het feit dat we als maatschappij mensen in de steek hebben gelaten. Vooral meisjes. Want hiv is mogelijk als de kwetsbaarheid van mensen uitgebuit wordt. Gendergerelateerd geweld blijft onbesproken, en er wordt ook niet gekeken naar de wortels die het veroorzaken. Omdat we in onze maatschappij denken dat meisjes minder zijn, minder respect verdienen, worden ze makkelijker gediscrimineerd en is het voor hen moeilijker om voor zichzelf op te komen.”

 

Emancipatie

“Binnen de aidsbestrijding helpen we mensen langer een betekenisvoller te leven, maar we moeten ons ook op de juiste onderwerpen richten. Want niemand heeft maar één probleem in zijn leven. Niemand is enkel hiv-positief. De vrouwen die ik spreek hebben vaak ook economische emancipatie nodig, en sociale steun. Bij veel meiden is hiv niet eens het grootste issue in hun leven. Vaak zijn ze vooral aan het uitvogelen: wie ben ik, wat wil ik worden, waar hoor ik thuis, hoe ziet succes er voor mij uit? We moeten het dus ook benaderen als een issue met meerdere facetten, waarvan hiv een ingang is om bepaalde issues te benaderen. Bij ons project zeggen we niet simpelweg: aids is een ziekte waarvoor je moet oppassen, we proberen meiden echt duidelijk te maken dat de keuzes die je maakt een impact hebben op je leven. Als we goede informatie bieden, kunnen zij in de toekomst betere keuzes maken.”

Einde aan hiv

“Samen gaan we een einde maken aan hiv/aids in Nigeria. Door alle vrouwen, van de hoofdstad tot kleine dorpjes, te bereiken. Door structuren te bouwen om hen toegang te geven tot gezondheidsdiensten. Door te zorgen dat ze hun rechten weten, weten dat ze ruimte mogen innemen. En door jongens en mannen erop te wijzen dat ook zij hun positie moeten innemen. Niet als macho's of geweldplegers, maar dat ze zichzelf beter beschermen en worden wie ze moeten zijn. Zo maak je een einde aan hiv. Dat is geen droom, het is de realiteit. Alle ingrediënten zijn er, we moeten alleen zorgen dat iedereen erbij kan.”

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie