Mannenbesnijdenis

Voor een besneden heteroseksuele man verkleint de kans op een hiv-overdracht met 60%. Daarom is mannenbesnijdenis door de Wereldgezondheidsorganisatie en UNAIDS aanbevolen als middel om hiv-infecties onder heteroseksuele mannen tegen te gaan.  

Besnijdenis wordt niet aanbevolen voor landen waar hiv relatief weinig voorkomt, zoals Nederland. Omdat besnijdenis geen complete bescherming biedt tegen hiv, is het geen vervanging van het condoom.

In 13 landen in Afrika ten zuiden van de Sahara wordt sinds 2008 mannenbesnijdenis actief gepromoot. Het gaat om Botswana, Kenia, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Rwanda, Zuid-Afrika, Swaziland, Tanzania, Oeganda, Zambia en Zimbabwe. Binnen deze landen wordt gewerkt aan het op grotere schaal besnijden van mannen. De landen zijn al ver gevorderd met hun plannen. Alleen de uitvoering wordt vaak nog gehinderd door een tekort aan middelen en bevoegd medisch personeel.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie