Moeder van negen kinderen voorkomt hiv bij dorpsgenoten

8 mei 2017

Agnes (48 jaar) woont in Kiteredde, een klein dorpje op het platteland van het Mubende district in Oeganda. Ze zorgt in haar eentje voor negen kinderen, waarvan er zes haar biologische kinderen zijn. Haar man overleed aan de gevolgen van aids toen hun jongste kind pas twee weken oud was.

Agnes is geliefd in de buurt en kent veel mensen uit haar gemeenschap. Ze werkt als dorpsgezondheidswerker en is door Aidsfonds opgeleid. Ze weet nu heel veel over hiv bij kinderen en is een belangrijke schakel tussen de dorpsbewoners en de nabijgelegen kliniek. Ze organiseert gesprekken in haar eigen dorp en in dorpen in de buurt, waarin ze informatie geeft over hiv. Ze gaat bij gezinnen thuis langs en vertelt hen over hiv-zorg voor kinderen, het belang van goede voeding en gezinsplanning. Als ze vermoedt dat een kind of zwangere vrouw hiv heeft, stuurt ze hen door naar de dichtstbijzijnde kliniek.

"Ik zei dat ze een gezond kindje kon krijgen als ze hiv-remmers zou gaan slikken"

Ze vertelde ons over een van de huisbezoeken die ze nooit zal vergeten:
“Tijdens een van de huisbezoeken ontmoette ik Gloria. Ze was op dat moment twee maanden zwanger van haar eerste kind. Ik moedigde haar aan om naar de kliniek te gaan en een hiv-test te doen. Ze was erg verdrietig toen bleek dat ze hiv had, maar dat veranderde toen ik haar vertelde over mijn eigen situatie. Ik zei dat ze een gezond kindje kon krijgen als ze hiv-remmers zou gaan slikken en
 ik adviseerde haar om te bevallen in de kliniek, omdat de kans dan kleiner was dat ze hiv zou overdragen op haar baby. Ik bleef Gloria bezoeken tot het eind van haar zwangerschap. Uiteindelijk beviel ze in de kliniek van een gezonde dochter. Daar was ik zo blij mee. Mijn belangrijkste motivatie om dit werk te blijven doen is dat ik vrouwen zoals Gloria kan informeren over hiv, zodat hun baby’s zonder hiv geboren worden.”

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie