"Ieder mens heeft recht op gezondheid"

Naast de waardevolle en broodnodige steun van onze trouwe donateurs, kan Aidsfonds al jaren rekenen op een bijdrage van de spelers van de Nationale Postcode Loterij. Aidsfonds directeur Mark Vermeulen sprak met Margriet Schreuders, Hoofd Goede Doelen van de Nationale Postcode Loterij over hun band met de aidsbestrijding en het mooie werk dat we mede dankzij hun steun kunnen doen. 

19 maart 2020

Mark: Wat maakt dat de Nationale Postcode Loterij zo betrokken is bij de aidsbestrijding?

Een rechtvaardige wereld is heel belangrijk voor ons als loterij. Ieder mens heeft recht op gezondheid. Recht op medische behandeling en zorg. Voor welke aandoening dan ook. De bestrijding van aids heeft grotendeels te maken met mensenrechten. Levensreddende hiv-remmers bestaan. Maar ze zijn nog lang niet voor iedereen beschikbaar. Daarom steunen de spelers van de Nationale Postcode Loterij het werk van Aidsfonds.


Mark: Hiv/aids begon als een medisch probleem maar is nu vooral een probleem van sociale ongelijkheid. Hoe zie jij dat?


Precies. Ik maak me zorgen over mensen in de landen met een conservatief bewind, waar bijvoorbeeld met de vinger gewezen wordt naar homomannen en transgenders. Ze worden ge-outcast door de samenleving. En dat wordt versterkt als ze hiv hebben. Terwijl hiv iedereen kan treffen.

Mark: En dan is er nog de kwestie van armoede

Armoedebestrijding is altijd een belangrijk onderwerp geweest voor de loterij. Mensen in armoede worden bovendien harder getroffen door hiv en aids. Hoe zorg je ervoor dat deze mensen niet alleen een pleister krijgen maar ook medicatie? En hoe zorg je ervoor dat ze vervolgens hun leven ten volle kunnen blijven leven?

Mark: In eSwatini (voormalig Swaziland) had in 2011 naar schatting een op de drie inwoners hiv. Het was het zwaarst getroffen land ter wereld. Jij bent er zelf geweest. Hoe was dat?

Ik zag er hoe generaties waren weggevaagd. Ik realiseerde me ook dat de situatie in eSwatini niet uniek was en dat het land eigenlijk symbool stond voor heel veel andere landen.

Mark: In datzelfde jaar toonden de eerste wetenschappelijke studies aan dat behandeling met hiv-remmers de verspreiding van het virus kon voorkomen.
Aidsfonds had de droom om het hele land op hiv te testen en te behandelen met hiv-remmers. De Nationale Postcode Loterij geloofde in die droom en steunde ons met een droomfonds. Hoe kijk je daar zelf op terug?

Ik vond het schrijnend dat niemand anders bereid was om de nieuwste wetenschappelijke kennis in de praktijk te proberen. Ik ben er trots op dat Aidsfonds die stap heeft gezet. Dit project laat zien waarom het nodig is om taboes te doorbreken en buiten de lijntjes te kleuren. Het geld van de spelers van de loterij was nodig om risico’s te nemen en het probleem op een andere manier op te lossen.

Mark: Het aantal mensen op behandeling verdubbelde en het aantal hiv-infecties halveerde in eSwatini. Hoe kijk je nu op dit project terug?

Ik vind het magisch om te zien hoe Aidsfonds dit heeft aangepakt. Jullie hebben de lokale overheid betrokken, lokale universiteiten en organisaties erbij gehaald. Samen met al die partijen hebben jullie ervoor gezorgd dat mensen de juiste informatie kregen, getest werden en waar nodig medicijnen kregen.

Mark: Zelfs Bill Clinton roemde het project tijdens de Internationale Aidsconferentie van Amsterdam. Wat deed dat met jou?

Ik vond het geweldig en het vervulde me met trots!

Mark: De nieuwste cheque die we van jullie kregen, is voor een project in Rusland. Daar sterven iedere dag 80 mensen aan de gevolgen van aids.

We willen dat ons geld wordt ingezet waar de nood het hoogst is en waar andere financiers misschien voor terugdeinzen. Aids in Rusland is een onderwerp waar te weinig aandacht voor is.

Mark: Toch is er wel wat lef voor nodig om projecten in Rusland te financieren.

Moed is een van de kernwaarden van de Nationale Postcode Loterij. En natuurlijk weten we dat bij alles wat we doen er weleens wat mis gaat. Maar dat hoort erbij als je de wereld wilt verbeteren en rechtvaardiger wilt maken. Het gaat erom dat je vertrouwen durft te hebben.


Mark: En daar zijn we alle spelers van de Nationale Postcode Loterij heel dankbaar voor!

 

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie