Liz: “Ik mis mijn man en dochtertje nog elke dag”

Elke 40 seconden sterft er ergens in de wereld iemand aan de gevolgen van aids. Liz uit Kenia verloor haar twee grote liefdes, haar man en haar kindje Zelda. “Ik kan nog steeds niet aan ze denken zonder emotioneel te worden.” Stop de tranen van mensen zoals Liz.

doneer nu

Taboe 

De tranen branden in haar ogen als ze erover vertelt. Het verlies van haar man en haar vierjarige dochtertje Zelda heeft een diepe wond achtergelaten. Ze hadden allebei aids. Liz: “Mijn man en ik waren pas drie jaar getrouwd toen hij dood ging. Hij werd ineens heel erg ziek en uiteindelijk stierf hij. Ik had toen nog geen idee waaraan. Mensen om ons heen zeiden dat hij vervloekt was, dat het een taboe was dat hem doodde.” Aan aids dacht Liz op dat moment nog niet. Ook niet toen haar dochtertje Zelda niet veel later ook ziek werd."

Zelda

“Zelda had een zere keel dus ik bracht haar naar het ziekenhuis. Ze dachten dat het iets kleins was. Ik kreeg medicijnen voor haar mee en werd weer naar huis gestuurd. Maar ze werd maar niet beter.” Liz herinnert zich de laatste momenten van Zelda’s korte leven nog goed. “Zelda bleef me maar roepen die nacht. Ze zei: ‘mama kijk, mama kijk’. Ik vroeg haar wat ze zag, en waar ik naar moest kijken, maar Zelda kon er geen woorden aan geven. Ze had alleen maar pijn en bleef zeggen dat ik moest kijken. Ik wiegde haar in mijn armen en zei dat ze weer lekker moest gaan slapen. De volgende dag bracht ik haar weer naar het ziekenhuis, maar dat hebben we nooit gehaald. Zelda stierf toen we nog onderweg waren. Het was het meest pijnlijke moment in mijn leven.”

Hiv

Liz weet inmiddels dat ze zelf hiv heeft. “Pas toen ik daarachter kwam, drong het tot me door dat mijn man en dochtertje aan aids zijn overleden.” Liz krijgt hiv-remmers en is daardoor zelf gezond. Dat helpt haar in haar zorg voor haar twee zoontjes Shani (3) en Tom (0). Maar haar man en dochter mist ze nog iedere dag. “Zelda was mijn eerste kindje. Ik voel zoveel verdriet als ik denk aan wat er met haar is gebeurd . Als Zelda nog had geleefd was ze misschien wel naar de universiteit gegaan. Nu heb ik mijn man niet meer, en ik heb mijn kind niet meer. Dat gemis gaat nooit meer weg.”

Samen stoppen we de tranen

Liz verloor twee grote liefdes, Noud verloor de liefde van zijn leven en Jacky groeide op zonder haar moeder. Wereldwijd verloren miljoenen mensen een geliefde aan aids. En dat gebeurt nog steeds. Iedere 40 seconden weer. Laten we de liefde beschermen en deze tranen nú stoppen. Want levensreddende hiv-medicijnen bestaan. Wij gaan ervoor zorgen dat iedereen die dat nodig heeft ze krijgt. En daar hebben we jouw hulp bij nodig! Of beter gezegd: jouw liefde.

  • je zorgt dat mensen hiv-remmers krijgen
  • dankzij jou is er goede voorlichting over hiv en aids
  • je financiert wetenschappelijk onderzoek naar een hiv- geneesmiddel
  • met jouw hulp blijft aids hoog op de politieke agenda staan

Help mee 

Jij kunt nu helpen met een donatie. Met jouw bijdrage zorg je voor betere voorlichting, hiv-tests, toegang tot medicijnen en onderzoek naar een geneesmiddel. Help je mee? Elke donatie draagt bij aan een wereld zonder aids!

 

help mee

Meer verhalen achter de tranen

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie