"Mijn zus zei: 'Maak jezelf maar dood. We moeten je niet.'"

In een speciale aflevering van Beau Five Days Inside bezoekt Beau een kliniek voor homoseksuele sekswerkers in Kenia, die door Aidsfonds wordt gefinancierd. Beau spreekt de jonge Samuel, die het hartverscheurende verhaal vertelt over de reactie van zijn familie op zijn homoseksualiteit. Bekijk de video:

25 april 2019

Beau spreekt Samuel in Beau Five Days Inside. (via RTL XL)

Bekijk de volledige aflevering van Beau Five Days Inside via RTL XL.

Het project

"Een warzone", noemt Beau de situatie in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Homoseksualiteit is in het land strafbaar met 14 jaar gevangenisstraf en er heerst een groot taboe op. Hiv komt 19 keer vaker voor bij mannelijke sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen.

Sekswerkers en hiv in Kenia

130.000 sekswerkers 
29.3% van hen heeft hiv 
73% gebruikt hiv-remmers 

Bron: UNAIDS & Ministerie van Gezondheid Kenia 

John Mathenge, die zelf ook sekswerker is, richtte in Nairobi met steun van Aidsfonds een speciale kliniek op om juist aan mannelijke sekswerkers steun te bieden. Hier kunnen ze terecht voor voorlichting, het doen van een hiv-test en medische zorg. Ondertussen strijdt John samen met andere dappere activisten, zoals Samuel, tegen wetten die de aidsbestrijding in zijn land belemmeren.

Vechten tegen de wet

Op dit moment loopt een rechtszaak waarin anti-homowetten worden aangevochten. Samuel: "We hebben genoeg gevochten, zijn genoeg in elkaar geslagen en gediscrimineerd, en het is tijd dat we horen wat de overheid en de rechter over ons te zeggen hebben. Zoveel mensen lijden in de gevangenis vanwege deze wet. Vanwege liefde!" 

De uitspraak in de rechtszaak wordt 24 mei verwacht. 

Stop aids. uit liefde voor alle liefdes. Kenia. Aidsfonds. Beau 5 days inside. Stop aids. uit liefde voor alle liefdes. Kenia. Aidsfonds. Beau 5 days inside.

Met jouw hulp kunnen John en Samuel hun strijd doorzetten, en kunnen we meer kwetsbare mensen toegang te geven tot voorlichting en hiv-zorg. Help jij mee?

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie