Vrijwilligers bezorgen hiv-remmers: “Ik kreeg telefoontjes: 'help me, help me’."

De corona-maatregelen hebben voor mensen met hiv in landen als Oeganda grote gevolgen. Want hoe kom je aan hiv-remmers als je geen vervoer naar de kliniek meer hebt? De redding komt nu in de vorm van een paarse fiets. 

Elke drie maanden houdt de 42-jarige Esther Kapele haar kledingwinkeltje een dagje dicht. Ze neemt een motortaxi de heuvel op vanaf haar huisje in het zuiden van Kampala, naar de hoofdweg.

Vanaf daar stapt ze op een bomvol taxibusje naar Entebbe Road in het noordwesten, waar ze vervolgens overstapt in een tweede taxibusje dat haar naar het Mildmay Uganda Hospital brengt. Het is één van Oeganda’s topziekenhuizen voor hiv-zorg. Hier heeft Esther haar reguliere consult met haar arts, voor ze een nieuwe voorraad hiv-remmers krijgt en de lange reis terug naar huis maakt.

Maar sinds 26 maart is die reis onmogelijk. 

"Ik was zo bang toen ik over de lockdown hoorde.
Ik vroeg me af, hoe ga ik mijn medicijnen nu krijgen?"​

- Esther (42)

Nadat Covid-19 ook zijn intrede in Oeganda maakte, besloot President Museveni over te gaan tot de meest drastische lockdown-maatregelen in de regio. Alle belangrijke bedrijven werden gesloten, grenzen gingen dicht. Al het openbaar vervoer en de meeste privévoertuigen werden verbannen van de weg. Van de een op de andere dag. 

 

Gestrand

Zoals veel anderen moest Esther zelf oplossingen zien te vinden. Het stigma gerelateerd aan hiv is nog steeds een groot probleem in Oeganda, dus het is niet ongebruikelijk dat mensen een lange afstand afleggen voor hiv-zorg. Hoewel sommige goede buren weten dat ze hiv heeft, blijft Esther het liefst discreet, dus ze vermijdt haar lokale kliniek. Door de lockdown is ze gestrand. 

“Ik was zo bang toen ik over de lockdown hoorde”, zegt ze. “Ik vroeg me af, hoe ga ik mijn medicijnen nu krijgen?” Ze kent anderen die dezelfde angst voelden. “Ze maken zich zorgen over de hele situatie, vragen zich af hoe ze aan hun medicijnen kunnen komen nu al het openbaar vervoer verboden is en de meesten van hen ver van hun kliniek wonen.” 

Paarse fiets

Vandaag hebben zij en vele anderen een oplossing, dankzij haar 24-jarige zoon, Peter, en een paarse fiets. Peter is energiek en sociaal, heeft ook hiv sinds zijn geboorte, en is een gepassioneerde belangenbehartiger voor jongeren met hiv.

 

Naast zijn betaalde baan waarin hij met vluchtelingen werkt, is hij vrijwilliger bij Mildmay Hospital, waar hij tieners met hiv begeleidt. Hij is een voormalig winnaar van een schoonheidswedstrijd voor jongeren met hiv, georganiseerd door het Oegandese netwerk voor jongeren met hiv en gesteund door Aidsfonds. En voor dat netwerk is hij ook nog eens actief als counselor voor jongeren met hiv. 

 

Hij was vastbesloten om mensen die door de lockdown werden getroffen te helpen. 

Een dag lopen

Eerst kreeg hij alleen telefoontjes van de jongeren die hij al hielp in zijn bestaande netwerk, maar later kwamen de hulproepen overal vandaan. 

Ik kreeg telefoontjes: Peter help me, Peter help me’. Dus voor de mensen in de buurt haalde ik hun medicijnen op bracht ze te voet naar hen toe. De mensen die wat verder weg woonden hielp ik eerst niet, tot dat ik op een dag besloot ook naar hen te lopen om te zien of ik dat trok. Ik was bijna de hele dag aan het lopen. Ik moest bij een vriend blijven slapen omdat het zo ver was en ik zo moe was. 

Nadat hij erover schreef op Facebook, bood een vriend zijn fiets aan. En dat is de fiets die Peter vandaag gebruikt. Nu, zes weken verder, bezorgt hij bij meer dan vijftig mensen met hiv, inclusief de 21-jarige Edward, die via Facebook ontdekte wat Peter deed. 

Dankzij het noodfonds van Aidsfonds hebben helden als Peter een fiets om hun werk makkelijker te maken en meer mensen te bereiken. Help ook mee.

doneer nu

Dankbaar

“Ik ben zo dankbaar”, zegt Edward. “Als ik mijn hiv-remmers niet krijg, kan ik andere aandoeningen krijgen. Hij helpt me mijn hiv-behandeling door te zetten zodat ik de hoeveelheid virus in mijn bloed laag kan houden. Ik maak me niet zo’n zorgen om Covid-19. Wat me zorgen baart is vooral de lockdown, omdat mensen nergens meer naar toe kunnen. Mensen kunnen niet meer werken en krijgen daardoor andere problemen. En veel mensen krijgen hun medicijnen niet.” 

Eigen spaargeld

Peter is nu onderdeel van een klein groepje jonge vrijwilligers van het Oegandese netwerk voor jongeren met hiv die levensreddende medicijnen rondbrengt per fiets. Maar het is niet goedkoop. Peter huurt zijn fiets voor 5000 Oegandese Shilling, zo’n €1,20, per dag. Dat betaalt hij nu met zijn eigen spaargeld. Met bezorgingen op zeven dagen per week lopen de kosten behoorlijk op. 

Ondanks de relatief lage aantallen Covid-19 gevallen werd de lockdown in Oeganda al meerdere keren verlengd. Sinds juni komt het openbaar vervoer langzaam weer op gang. Maar omdat busjes en dergelijke nog maar de helft van het aantal passagiers mogen meenemen, zijn de prijzen verdubbeld en soms zelf verviervoudigd. Hierdoor is het openbaar vervoer voor velen onbetaalbaar. Het werk van Peter en andere fietsende helden blijft dus keihard nodig. 

25 fietsen dankzij noodfonds

Met geld van het corona-noodfonds van Aidsfonds wil het Oegandese netwerk voor jongeren met hiv 25 fietsen kopen, zodat hun jonge vrijwilligers in heel Oeganda kunnen doorgaan met dit belangrijke werk. “Het noodfonds van Aidsfonds helpt ons ervoor te zorgen dat mensen met hiv, vooral jongeren, toegang hebben tot levensreddende medicijnen”, zegt Nicholas Niwagaba, de directeur van het jongerennetwerk. “Het betekent dat we onze gemeenschap kunnen blijven steunen, ook in deze moeilijke tijd.” 

Peter is vastbesloten om zijn bezorgservice voort te zetten, ondanks de grote afstanden. Bovenal hoopt hij dat Oegandezen in de toekomst niet meer zo ver hoeven te reizen voor hun medicatie. “Ik hoop op een hiv-vrije generatie waar we een geneesmiddel voor hiv hebben, en waar hiv is zoals elke andere normale ziekte, waarbij alle mensen die het nodig hebben goede zorg in de buurt hebben en waar er geen stigma is.” 

Meer helden zoals Peter steunen

Aidsfonds heeft een corona noodfonds opgezet voor mensen met hiv die door de corona-crisis in de problemen zijn gekomen. Het fonds zorgt dat helden zoals Peter levensreddende hiv-medicijnen kunnen bezorgen bij mensen die nu zelf niet naar kliniek kunnen. Dat kunnen we niet alleen. Met jouw donatie kunnen we meer mensen zoals Peter ondersteunen. Met jouw steun:

  • kunnen we hiv-remmers per (motor)fiets bij mensen thuis bezorgen;
  • krijgen kinderen met hiv en hun families voedselpakketten;
  • en kunnen dankzij mondkapjes en andere beschermmiddelen onze lokale zorgmedewerkers mensen met hiv blijven helpen

Help mee

Jij kunt nu helpen met een donatie. Daarmee zorgen we dat de mensen die nu dubbel zo hard getroffen worden, zorg, medicijnen en voedsel krijgen. En beschermen we de rechten van kwetsbare mensen.

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie