Nicholas uit Oeganda is een van de initiatiefnemers van de miss- en misterverkiezing voor Oegandese jongeren die leven met hiv. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd om stigma en discriminatie van mensen met hiv tegen te gaan. Directe aanleiding voor de schoonheidswedstrijd ontstond toen een meisje mee wilde doen aan een reguliere wedstrijd, maar werd geweigerd omdat ze hiv heeft.
Nicholas: “Samen met drie vrienden waren we aan het brainstormen hoe we iets konden doen aan stigma en discriminatie van jongeren met hiv. We wilden iets hips doen om de aandacht van jongeren met hiv te trekken, maar ook iets dat interessant zou zijn voor de media.
De eerste keer dat we de missverkiezing organiseerden was het veel kleiner dan nu. We hadden acht deelnemers die allemaal uit de hoofdstad Kampala kwamen. Het jaar daarop wilden we ook deelnemers buiten de grote stad en organiseerden we audities in meerdere regio’s. We hebben geen limiet aan het aantal deelnemers. In sommige regio’s vonden we wel 150 deelnemers waarvan uit iedere regio 20 doorgaan naar de volgende ronde. Ieder jaar zoeken we vier winnaars: Een mister, en miss en voor beide categorieën een tweede plek. We reiken in totaal dus vier prijzen uit.
De grootste uitdaging is om jongeren te vinden die open willen zijn over hun hiv-status. We werken samen met lotgenotengroepen en gezondheidsinstanties om zo deelnemers te vinden. We gaan er naartoe en laten beelden van de missverkiezing zien en vertellen wat de voordelen voor de deelnemers zijn. De winnaars worden officiële ambassadeurs voor jongeren die met hiv leven en krijgen een beurs voor hun opleiding.
We hebben ook een samenwerkingsverband met bedrijven die de winnaars carrièremogelijkheden bieden binnen hun organisatie. De winnaars van 2015 zijn op die manier aan een baan gekomen. Ook krijgen deelnemers tijdens de voorrondes lessen in het geven van speeches en presentaties wat hen in hun verdere carrière kan helpen.
We stimuleren deelnemers open te zijn over hun leven met hiv. Op die manier kunnen ze als ambassadeurs andere jongeren met hiv inspireren die zelf nog niet klaar zijn om open te zijn over hun hiv-status uit angst voor stigma en discriminatie.
Een paar jaar geleden waren er veel deelnemers die tijdens de finale naar buiten kwamen met hun hiv-status.
Waarom we dit doen? Er zijn in Oeganda veel jongeren met hiv. Meisjes worden het hardst getroffen, veel vaker dan jongens. Er is nog altijd een tekort aan goede informatie en voorlichting over hiv en aids en er heerst veel stigma en discriminatie van mensen met hiv. Er zijn zoveel misvattingen. Wij jongeren moeten in actie komen om de epidemie in ons land te stoppen."
De miss- en misterverkiezing won tijdens AIDS 2018 de Fast Foward Award. De wedstrijd voor jongeren met hiv won de award omdat op een innovatieve manier stigma en discriminatie van mensen met hiv in Oeganda tegen gegaan wordt.
Met jouw steun helpen we in o.a. Oeganda mensen met hiv aan een gezond leven zonder stigma en discriminatie.