Zusjes Tafi en Tina

De moeder van Tafi ontdekte pas tijdens de zwangerschap van haar zusje Tina dat ze hiv had. Tafi, die vaak doodziek was, bleek ook hiv te hebben. Gelukkig kregen moeder en dochter snel hiv-remmers. Tina werd gezond geboren en Tafi is niet meer ziek. De twee zusjes doen nu niets liever dan met elkaar spelen. 

23 november 2018

“Mijn lievelingsvak op school is schrijven,” zegt Tafi trots. Ze is een opgewekt kind. Sinds ze haar hiv-behandeling krijgt, gaat het goed met haar. Dat is weleens anders geweest. Toen ze pas drie maanden was, werd ze ziek. Ze had vaak koorts en diarree en ze groeide niet goed. Haar  leven kwam letterlijk aan een zijden draadje te hangen. Niemand wist wat er aan de hand was.

Platteland

Moeder Rute wist niet dat ze hiv heeft. Net als veel vrouwen op het platteland in Zimbabwe, was ze thuis bevallen van Tafi. Verloskundige zorg kreeg Rute niet, ze woonde te ver van de kliniek. Ze is tijdens haar zwangerschap wel een keer getest op hiv, maar toen had ze het nog niet. Ze raakte dus later geïnfecteerd, en droeg het virus zonder het te weten over op haar baby. Rute: “Tafi is een rustig meisje, dat veel van spelen houdt. Ze is altijd joviaal en innemend. Als ze tenminste niet ziek is. Door de hiv is ze dat vaker dan anderen. Ze klaagt nooit, alleen zegt ze regelmatig hoofdpijn te hebben.”

Ziekenhuis in en uit

Toen Tafi pas drie maanden oud was, ging het al niet goed met haar. “Ik maakte me zo’n zorgen. We zijn misschien wel vijftig keer met haar naar de kliniek geweest. Als tweejarige lag ze een keer een week lang in het ziekenhuis, op de afdeling voor doodzieke kinderen. Tafi was zó ontzettend mager en ze lag aan het infuus. Het was angstaanjagend. Ik heb kinderen naast haar zien bezwijken. Op het moment dat Tafi weer naar huis mocht, zeiden mensen tegen me: ‘Je mag God wel bedanken. Er komt bijna geen kind levend van die afdeling vandaan’. Dat hiv de oorzaak was, wisten we niet.”

Plezier

Pas toen Rute zwanger was van Tafi’s zusje, ontdekte ze dat ze zelf hiv heeft. Bij de kliniek kreeg Rute het advies om ook Tafi te laten testen. Tafi was toen vier jaar oud. Rute: “Ik kon mijn eigen status wel accepteren, maar mijn hart brak toen ik hoorde dat Tafi hiv heeft. Ze was nog zo klein”. Gelukkig kreeg Tafi snel hiv-medicijnen. Sindsdien gaat het beter met haar gezondheid. Ze kan weer rondrennen en spelen. Het liefst met haar kleine zusje. Rute: “Ik vind het prachtig om mijn meisjes samen te zien spelen. Ze hebben dezelfde fantasie. En ze maken geen onderscheid, al heeft de een hiv en de ander niet. Ze maken gewoon plezier samen.”

Op zoek naar vergeten kinderen

In Zimbabwe stierven het afgelopen jaar 2400 kinderen aan de gevolgen van aids. Als kinderen uit een stad ziek worden, kunnen ze vaak terecht in klinieken. Daar krijgen ze een hiv-test en eventueel medicijnen. Maar voor de kleintjes in afgelegen dorpen is het een anders. Als zij hiv hebben, wordt het vaak door niemand opgemerkt. Totdat het te laat is. Aidsfonds gaat samen met lokale gezondheidswerkers specifiek op zoek naar deze vergeten kinderen. We gaan we op de fiets langs bij families in de kleinste gehuchten, geven we voorlichting en nemen ter plaatse hiv-testen af. Als een kind hiv heeft, dan gaat het meteen mee naar de kliniek voor verder onderzoek en medicijnen. Onze gezondheidswerkers blijven ook daarna de kinderen volgen, zodat ze gezond kunnen opgroeien.  

Samen beschermen we alle liefdes

Wereldwijd worden liefdes bedreigd door aids. Een wereld zonder aids is alleen mogelijk als iedereen op de wereld toegang heeft tot goede preventie, hiv-testen en behandeling. Mensen zoals Tafi en Tina hebben vaak geen toegang tot deze zorg. Aidsfonds zet zich daar voor in, maar dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we jouw onmisbare hulp bij nodig. Of beter gezegd: jouw liefde.

  • je zorgt dat mensen hiv-remmers krijgen
  • dankzij jou is er goede voorlichting over hiv en aids
  • je financiert wetenschappelijk onderzoek naar een hiv- geneesmiddel
  • met jouw hulp blijft aids hoog op de politieke agenda staan

Help mee 

Jij kunt nu helpen met een donatie. Met jouw bijdrage zorg je voor betere voorlichting, hiv-tests, toegang tot medicijnen en onderzoek naar een geneesmiddel. Help je mee? Elke donatie draagt bij aan een wereld zonder aids!

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie