PEP of Post-exposure Profylaxe

PEP staat voor Post Expositie Profylaxe. Het is een kuur van hiv-remmers die je één maand lang slikt nadat je risico hebt gelopen op hiv. 

Wanneer helpt de kuur?

Bijvoorbeeld als je onveilige seks hebt gehad met iemand die (mogelijk) hiv heeft. Of als je op een andere manier direct risico hebt gelopen, bijvoorbeeld als je in de zorg werkt en je hebt geprikt met een besmette naald. In de meeste gevallen lukt het inderdaad met PEP een hiv-infectie te voorkomen. Je moet dan wel zo snel mogelijk met de kuur beginnen, in elk geval binnen 72 uur.

Hoe kom ik aan PEP?

PEP is niet overal in Nederland beschikbaar. Neem contact op met de GGD in jouw regio om te zien waar je terecht kunt. Buiten kantoortijden en in het weekend kun je bellen met de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Ook centra voor seksueel geweld bieden PEP aan.


Ben jij een man die seks heeft met mannen?

Doe dan op Man tot Man de PEP check. Met de PEP check kun je zien of je in aanmerking komt voor PEP en waar je het in jouw buurt kunt krijgen.

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie