Resultaten

Aidsfonds strijdt al ruim 30 jaar tegen aids. We hebben al heel wat hobbels overwonnen. Daardoor zijn we ervan overtuigd dat we in de toekomst nog veel meer kunnen bereiken! Een paar van onze overwinningen tot nu toe:

Jaarverslag 2023

Een overzicht van onze recente resultaten vind je terug in ons jaaroverzicht. Een volledig overzicht lees je in het jaarverslag.

Bekijk het jaaroverzicht

bekijk een volledig overzicht in ons jaarverslag (pdf)

 

 

Eerdere jaarverslagen:

Buddy’s

Vlak na de oprichting in 1985 introduceerde Aidsfonds buddyzorg voor aidspatiënten naar Amerikaans voorbeeld. Sindsdien zijn duizenden mensen met aids één op één begeleid en gesteund door vrijwilligers. Dankzij ons initiatief is buddyzorg inmiddels mogelijk voor patiënten met uiteenlopende ziekten, die ongewild in een isolement terecht zijn gekomen.

Investeren in miljoenen levens

In 1989 droeg Aidsfonds bij aan de latere vondst van levensreddende medicijnen. We maakten de start mogelijk van het Nationaal Aids Therapie Evaluatie Centrum (NATEC), dat belangrijk onderzoek doet naar behandeling. Professor Joep Lange van NATEC werd later één van de architecten van de levensreddende combinatietherapie. Miljoenen mensen hebben hun leven te danken aan deze behandeling.

Levens redden in eigen land

In 1996 stelden Aidsfonds en de Hiv Vereniging Nederland alles in het werk om de levensreddende hiv-behandeling eerder beschikbaar te krijgen in Nederland. Wij overtuigden Minister Borst, die er op haar beurt voor zorgde dat de behandeling zes maanden eerder werd verstrekt.

Baby’s zonder hiv

In 1999 werd een kortere kuur gevonden voor zwangere vrouwen met hiv, mede met steun van Aidsfonds. Deze kuur verkleint de kans op hiv bij baby's. Hij was veel goedkoper dan de bestaande kuur en kon op grote schaal worden aangeboden in arme landen. In de loop van de jaren zouden hierdoor honderdduizenden baby's zonder hiv worden geboren.

Levensreddend in Afrika

Aidsfonds wil laten zien dat behandeling ook in ontwikkelingslanden mogelijk is en steunt daarom al sinds 2002 behandelprojecten in Afrikaanse landen. Deze projecten leidden later tot de oprichting van het Health Insurance Fund. Met dit fonds kunnen 230.000 mensen in Afrika zich verzekeren voor de behandeling van hiv.

Ook maken we baanbrekende projecten mogelijk, zoals het project MaxART in Swaziland dat in 2011 van start ging. Ons doel is om heel Swaziland te testen en indien nodig direct te behandelen.

Recht op een normaal leven

Na een jarenlange lobby van Aidsfonds en de Hiv Vereniging Nederland, kunnen in 2005 mensen met hiv in Nederland een levensverzekering afsluiten en daardoor ook een huis kopen. In 2009 is het beleid aangescherpt en werd hiv als verzekerbare chronische aandoening erkend.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie