Werken met hiv

Mensen met hiv hebben in de meeste gevallen geen klachten die hun werk kunnen belemmeren. Toch kan het soms wat lastiger zijn om de balans tussen werk, energie en gezondheid optimaal te houden. Voor veel mensen met hiv is de aandoening of behandeling zelf niet belastend, maar kunnen de reacties van anderen vervelend zijn. De stress die dat veroorzaakt kan klachten geven. Een prettige en ondersteunende werkomgeving kan dan een groot verschil maken.

Dagelijkse omgang 

In Nederland krijgt het overgrote deel van de mensen met hiv goede hiv-zorg en medicatie. Daardoor hebben zij dezelfde levensverwachting als mensen zonder hiv en kan het virus niet meer worden overgedragen via bloed of seksueel contact.  

Hiv kan sowieso niet overgedragen worden in de dagelijkse omgang met anderen, zoals op de werkvloer. Er gelden bij tal van beroepen of sectoren gebruikelijke hygiëne- en preventiemaatregelen. Werknemers moeten deze regels naleven en in de omgang met medewerkers met hiv gelden geen bijzondere regels. Dat geldt ook voor sectoren waar prik- of snij-incidenten kunnen gebeuren zoals in de zorg, de horeca of de industrie.  

Aan het werk

Corina Vermeulen - “Ik wil strijden tegen het stigma. Als mensen meer weten, dan hebben ze er vaak ook meer begrip voor.” Bekijk de video

Steun in de rug 

Mensen met hiv kunnen dus zonder problemen hun werk doen, in elke functie en in welke sector dan ook. Sollicitanten of werknemers met hiv zijn niet verplicht de werkgever of collega's te informeren over hun hiv-status. Mensen met hiv ervaren toch schroom om open te zijn over hun hiv-status uit angst voor negatieve reacties en consequenties voor hun baan. Meer bewustzijn en een prettige werkcultuur kan daar verandering in brengen. Doe de kennistest zodat je weet wat het betekent om hiv te hebben.

Vertellen op je werk

Mark: “Je kunt zoiets niet in je eentje verwerken. Ik wilde het met een paar mensen delen die ik voor honderd procent kon vertrouwen.” Bekijk de video:

Waar kun je terecht?  

Net als bij andere chronische aandoeningen kunnen mensen met hiv soms wat vaker moe zijn. Vermoeidheid heeft effect op je functioneren. Het gebruik of het switchen van medicatie kan eventueel tijdelijk wat bijwerkingen geven. Sommige ouderdomsziekten komen vaker voor bij mensen met hiv dan mensen zonder hiv. Doorwerken kan dan wat lastiger zijn. Loop je tegen barrières aan op je werk? Bespreek het met de bedrijfsarts of arbodienst, vertrouwenspersoon of afdeling welzijn & inclusie binnen je bedrijf. Of kijk op de website van de Hiv Vereniging.

Je kunt ook terecht bij de onderstaande stichtingen en belangenorganisaties: 

Hiv een plek geven

Tim: “Mijn advies naar iemand die het net te horen krijgt is bel iemand op die het beste met je voor heeft en vraag om hulp, want daar zijn vrienden echt voor.” Bekijk de video

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie