Aids bestrijden met respect voor en inzet van groepen om wie het gaat

Deze week overleggen de lidstaten van de Verenigde Naties in New York over de eerder afgesproken duurzame ontwikkelingsdoelen. Aids de wereld uit in 2030 is daar één van. Zonder respect voor de risicogroepen en de inzet van de gemeenschappen om wie het gaat, is verandering niet mogelijk. We roepen samen met onze partnerorganisaties de regeringsleiders op meer samen te werken én te investeren in lokale groepen en organisaties om aids de wereld uit te krijgen.

“Universele mensenrechten staan centraal in een effectieve aidsbestrijding. Alleen in een veilig klimaat waarin mensen openlijk kunnen uitkomen voor wie ze zijn, kan er passende begeleiding en zorg gegeven worden”, stelt Louise van Deth, directeur Aidsfonds.

Aidsfonds werkt in Nederland en elders in de wereld direct samen met de mensen die het meest kwetsbaar zijn voor hiv én het hardst getroffen worden door stigma en discriminatie. Zij weten zelf het beste wat werkt en welke benadering goed bij hun past. Samen met hen lokale acties opzetten en nieuw beleid maken is de enige manier om aids en hiv succesvol te bestrijden. 

Maar mensen in het veld van de aidsbestrijding voelen al jarenlang dat de ruimte om hun werk goed te doen veel kleiner wordt. Door opkomend conservatieve regeringen worden vrijheden beperkt en de aidsbestrijding geboycot. Dat heeft directe gevolgen voor levens van mensen. 

Poetin in Rusland en Duterte in de Filippijnen laten zien weinig op te hebben met de rechten van drugsgebruikers. En Trump kiest ervoor om zijn sterk gereduceerde ontwikkelingsbudget niet meer te besteden aan programma’s die de rechten van vrouwen integraal ondersteunen, maar eist hij juist van organisaties om de vrijheid van vrouwen te beperken door abortus uit te sluiten. 

Aidsfonds roept de regeringsleiders op ruimte te geven aan lokale groepen en gemeenschappen die voor hun rechten en gezondheid opkomen en ze financieel te ondersteunen.  

De VN-lidstaten moeten zich blijvend inzetten om alle mensen, die nu hiv-remmers krijgen, te blijven behandelen (18 miljoen mensen) en alle andere mensen met hiv met levensreddende medicijnen te bereiken (19 miljoen mensen). Dat is de afspraak om een einde te kunnen maken aan aids in 2030.

De internationale Call To Action aan alle VN lidstaten, die wordt ondersteund door meer dan 120 ontwikkelingsorganisaties.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie