Nieuwsoverzicht

Filter berichten op:

Aidsfonds vraagt aandacht voor wereldwijde uitsluiting van zorg met fictieve zorgverzekeraar

28 november 2022

Selectivia – een fictieve zorgverzekeraar die zogenaamd zou selecteren op basis van gender, oriëntatie en achtergrond - blijkt onderdeel te zijn van een campagne van Aidsfonds. Selectivia bestaat gelukkig niet. Uitsluiting van levensreddende zorg helaas wel.

Bestrijding van hiv in de wereld loopt vast door ongelijkheid en discriminatie

25 november 2022

In aanloop naar Wereld Aids Dag, 1 december, slaat Aidsfonds alarm. In steeds meer landen en zelfs hele regio’s in de wereld groeit de hiv-epidemie weer. In 45 landen in de wereld liepen meer mensen hiv op dan het jaar daarvoor. 

Hiv-cijfers Nederland: effect PrEP te zien, maar toegang tot hiv-preventiepil onvoldoende

15 november 2022

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland blijft dalen. De cijfers die Stichting Hiv Monitoring vandaag publiceert over hiv in Nederland, laten zien dat de hiv-preventiepil PrEP bijdraagt aan die daling. Maar ook blijkt dat minstens 48 mensen hiv opliepen terwijl ze wel PrEP wilden gebruiken, maar er geen toegang toe kregen. 

Onderzoekers doen belangrijke ontdekking over 'slapend' hiv

28 oktober 2022

Hiv verstopt zich in cellen waar je afweersysteem het niet kan vinden. In door Aidsfonds gefinancierd onderzoek is nu een belangrijke ontdekking gedaan over dat verstopte, slapende hiv: een groot deel ervan blijkt defect. Maar het zet je immuunsysteem wél constant aan het werk, en dat is schadelijk. Dat is kennis die belangrijk is voor het vinden van een geneesmiddel voor hiv.

Concrete actie en meer middelen nodig voor seksuele gezondheid Nederland

7 oktober 2022

Het kabinet heeft de beleidsvisie over seksuele gezondheid gepresenteerd. Aidsfonds - Soa Aids Nederland is blij dat er nu focus is op de geïntegreerde aanpak hiervan en dat er wordt ingezet op een positieve benadering van seksualiteit. Helaas ontbreekt het in de beleidsvisie aan middelen om de huidige knelpunten structureel aan te pakken.

Giro555-noodhulp voor Oekraïners met hiv gaat door

30 september 2022

De oorlog in Oekraïne sleept voort en de nood blijft voor veel Oekraïners hoog. Aidsfonds blijft, met de steun van Giro 555, hulp bieden aan Oekraïners met hiv. Zo zorgen we voor psychische hulp, toegang tot medicijnen en basisbenodigdheden.

Nederland draagt extra bij aan wereldfonds ten behoeve van aidsbestrijding

22 september 2022

Nederland zal de komende drie jaar in totaal € 180 miljoen euro bijdragen aan het Global Fund, het wereldfonds ter bestrijding van aids, tuberculose en malaria. Dat is 15 procent meer dan de bijdrage van drie jaar eerder. Aidsfonds waardeert de toezegging, maar er is meer nodig.

Project bestrijdt condoomtekorten in Mozambique

16 september 2022

Sinds de coronapandemie kampen veel landen, waaronder Mozambique, met een groot tekort aan condooms. Aidsfonds zet zich samen met het nieuwe condoommerk Sam loves Max in om de toegang tot het preventiemiddel te verbeteren.

Botswana bereikt als tweede land aidsbestrijdingsdoelen VN

19 augustus 2022

Als tweede land ter wereld heeft Botswana de 95-95-95-doelen van VN-organisatie UNAIDS gehaald. Indrukwekkend nieuws, want het betekent dat het land goed op weg is om aids in 2030 te verslaan. Dat terwijl Botswana één van de zwaarst getroffen landen is.

Communityorganisaties openen tentoonstelling over 40 jaar hiv

18 augustus 2022

Morgen opent op verschillende locaties in Amsterdam de tentoonstelling House of Hiv. Door de hele stad worden zo persoonlijke verhalen verteld over de geschiedenis van de aanpak van hiv en aids in Nederland, en hoe de getroffen gemeenschappen daar een grote rol in speelden.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie