Nieuwsoverzicht

Filter berichten op:

Kunstveiling Peter Munnik voor aidsbestrijding van start

15 oktober 2020

Kunstschilder Peter Munnik veilt vanaf vandaag online vijfentwintig van zijn werken op Catawiki. De opbrengst hiervan gaat naar Aidsfonds. Er kan online geboden worden tot en met vrijdag 23 oktober. Bekijk de veiling en breng een bod uit!

In lab nagebootste hiv-infectie levert nieuwe inzichten op

9 oktober 2020

Nog nooit konden wetenschappers hiv van zo dichtbij bekijken en belangrijker: zien wat er precies gebeurt wanneer hiv zich inbouwt in dna. Door nieuwe technologieën doen onderzoekers belangrijke kennis op voor het ontwikkelen van nieuwe middelen waarmee hiv-infecties kunnen worden voorkomen en behandeld.

Timothy Brown, eerste persoon genezen van hiv, gestorven aan kanker

30 september 2020

Timothy Ray Brown, de eerste persoon die werd genezen van hiv, is overleden aan leukemie. Hij zette zich de afgelopen 10 jaar onvermoeibaar in voor de zoektocht naar een geneesmiddel dat voor iedereen werkt.

Hiv-medicatie tijdens corona: noodoplossing voor Keniaanse jongeren

20 september 2020

Mooie bijvangst uit een onderzoekspilot: jongeren met hiv in Kenia kunnen nu een noodvoorraad met hiv-remmers halen wanneer ze door covid-19 niet naar hun vaste apotheek kunnen.

Online seksles naar Nederlands voorbeeld in Zuid-Afrika

29 augustus 2020

Antwoorden op de ongemakkelijke vragen die je niet durft te stellen én de juiste hulp wanneer je die nodig hebt. In Zuid-Afrika is een vernieuwde B-Wise gelanceerd, een online voorlichtingsplatform voor jongeren over seks, liefde en gezondheid. Bij de ontwikkeling is samengewerkt met het team van Aidsfonds – Soa Aids Nederland dat verantwoordelijk is voor het Nederlandse jongerenplatform Sense.info.

Nieuw perspectief op genezing: hiv in diepe slaap bij mensen die virus zonder medicatie onderdrukken

28 augustus 2020

Dat sommige mensen met hiv geen medicatie nodig hebben om het virus onder controle te houden wisten we al. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat hun hiv zo diep slaapt, dat deze vrijwel geen kwaad meer kan. Die ontdekking biedt een nieuw scenario voor hoe genezing eruit zou kunnen zien.

Noodfonds helpt meer dan 19 duizend mensen

30 juli 2020

Wereldwijd worden mensen met hiv hard getroffen door de coronacrisis. De toegang tot hiv-zorg, hiv-medicijnen en voedsel is verslechterd. Hierdoor is de gezondheid van deze mensen in gevaar. Aidsfonds startte daarom een noodfonds waarmee nu al meer dan 19 duizend mensen in nood worden geholpen. 

Nieuw hiv-preventiemiddel voor vrouwen goedgekeurd

27 juli 2020

Er komt een nieuwe optie voor vrouwen om zich te beschermen tegen hiv: een ring die je vaginaal inbrengt en die een maand lang een hiv-preventiemiddel afgeeft. De dapivirine-ring is goedgekeurd door de EMA (European Medicine Agency), wat betekent dat kan worden begonnen met uitrol naar landen waar het middel het hardst nodig is.

Eswatini eerste land dat aidsbestrijdingsdoelen 2030 bereikt

23 juli 2020

Een mijlpaal: Eswatini is het eerste land dat nú al de aidsbestrijdingsdoelen van 2030 heeft behaald. Zo'n 190.000 mensen met hiv zijn al succesvol op behandeling, en kunnen daardoor het virus niet meer overdragen.

Nieuw rapport: toenemend conservatisme schaadt aidsbestrijding

10 juli 2020

Over de hele wereld wordt het steeds moeilijker voor maatschappelijke organisaties om de meest kwetsbare groepen in de aidsbestrijding te bereiken. Autoriteiten perken vrijheden steeds verder in, en vooral transgender personen worden daarbij geraakt. Dat zijn de conclusies van een onderzoek dat we samen met CIVICUS en Frontline AIDS hebben uitgevoerd.

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie