Nieuwsoverzicht

Filter berichten op:

Open brief aan UvA over eredoctoraat voor vaccinontwikkelaars BioNTech

5 januari 2022

Op 10 januari wordt op de Universiteit van Amsterdam een eredoctoraat uitgereikt aan twee wetenschappers van farmaceutisch bedrijf BioNTech. Dit bedrijf heeft weliswaar een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van mRNA-vaccins tegen COVID-19, maar weigert kennis over het vaccin te delen en zorgt daarmee voor vaccinongelijkheid. Deze uitreiking is een perfecte gelegenheid voor de UvA om het thema van vaccingelijkheid centraal te stellen en de twee wetenschappers hier op te bevragen. Lees hier de open brief die we samen met Artsen zonder Grenzen, Oxfam Novib, Stichting Farma ter Verantwoording, Universities Allied for Essential Medicine Nederland en Wemos stuurden.

Kinderprojecten gehinderd maar gezondheidswerkers geven niet op

Door de coronapandemie is het aantal kinderen met hiv dat behandeld wordt afgenomen. Maar liefst 800.000 kinderen wereldwijd krijgen nu géén levensreddende medicijnen. Dat is bijna de helft van alle kinderen met hiv.

Nieuwe wereldwijde onderzoeksstrategie om hiv te genezen

17 december 2021

Om sneller hiv-genezing te bereiken, is het belangrijk dat organisaties in het hiv-onderzoeksveld gezamenlijke doelen opstellen. Nadat Aidsfonds eerder met die reden in ons land NL4Cure opzette, zijn we nu ook betrokken geweest bij het opstellen van de internationale strategie om hiv-genezing te vinden.

De onbekende impact van Nederlands ontwikkelingsgeld: ruim 40 miljoen levens gered

5 december 2021

Naar schatting 44 miljoen levens zijn de afgelopen twintig jaar gered met onder meer Nederlands ontwikkelingsgeld besteed via het Global Fund, het internationale samenwerkingsverband in de wereldwijde strijd tegen aids, TBC en malaria. “Nederland heeft alle reden om trots te zijn op deze investering”, aldus Global Fund-directeur Peter Sands. “We zijn Nederlanders enorm dankbaar - zonder hun bijdrage waren dit andere cijfers geweest.”

UNAIDS waarschuwt voor miljoenen aidsdoden door aanhoudende ongelijkheid

1 december 2021

Op Wereld Aids Dag waarschuwt UNAIDS, de aidsbestrijdingstak van de Verenigde Naties, voor miljoenen aidsdoden en aanhoudende verwoesting door pandemieën als wereldleiders ongelijkheden niet aanpakken.

Covid-19 vergroot ongelijkheid in de hiv-bestrijding, kinderen zijn eerste slachtoffers

30 november 2021

De covidcrisis heeft een vernietigend effect op de wereldwijde hiv-bestrijding. Bestaande ongelijkheid wordt versterkt, meer mensen met hiv worden uitgesloten van levensreddende zorg. De eerste zichtbare slachtoffers zijn kinderen. Voor het eerst in 20 jaar nam het aantal kinderen dat medicijnen krijgt sterk af. 

Nieuwe hiv-cijfers Nederland: hiv-preventiepil PrEP onvoldoende benut

18 november 2021

Nederland is nog steeds goed op weg om het eerste land met nul nieuwe hiv-infecties te worden. Maar uit cijfers die Stichting HIV Monitoring (SHM) vandaag heeft gepubliceerd blijkt ook dat preventiepil PrEP nog onvoldoende wordt benut om hiv-infecties te voorkomen. 

Demonstratie tegen aanhoudende tekorten hiv-remmers in Kenia: "Stop killing our babies"

12 november 2021

Tekorten aan medicatie en andere medische artikelen voor hiv-behandeling teisteren Kenia inmiddels al bijna een jaar. Daarom gingen onze Keniaanse collega’s de straat op om in een grote demonstratie de overheid tot actie te dwingen. “We zien kinderen met hiv ziek worden en zelfs sterven, omdat de medicijnen er gewoon niet zijn.”

Lobby in Indonesië zorgt voor halvering prijs hiv-pil

9 november 2021

Het vergt een lange adem, maar dan heb je ook wat. Drie jaar lang lobbyden wij er met onze Indonesische partners voor dat lokale farmaceutische bedrijven zelf hiv-medicatie mogen maken. Dat is nu gelukt.

Gentherapie voor hiv-genezing: eerste test op mensen krijgt groen licht

2 november 2021

Genezen van hiv met behulp van gentherapie. Voor het eerst wordt de Nobelprijswinnende CRISPR-Cas9-methode daarvoor getest in mensen. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit gaf in september groen licht voor het onderzoek van biotechnologiebedrijf Excision. Een belangrijke stap, maar er zijn nog wel wat horden te nemen.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie