Nieuwsoverzicht

Filter berichten op:

Global Fund-rapport: Vorig jaar wereldwijd 22% minder getest op hiv

9 september 2021

Dat de coronapandemie een grote impact zou hebben op de aidsbestrijding verwachtten we al. Een nieuw rapport van het Global Fund maakt die desastreuze gevolgen concreet. Er werd veel minder getest op hiv en preventieprogramma's konden veel minder mensen bereiken.

Winst voor vrouwenrechten Oeganda: omstreden "minirokjeswet" geschrapt

6 september 2021

Winst voor vrouwenrechten in Oeganda! De minirokjeswet, zoals deze in de volksmond heette, is door het Consistutioneel Hof ongrondwettelijk verklaard. De wet criminaliseerde alle handelingen die als "seksueel opwindend" gezien konden worden; van het dragen van een kort rokje tot het schrijven van "shockerende" liedjes.

Overheid Belarus heft aidsbestrijdingsorganisatie gedwongen op

2 september 2021

De situatie in Belarus raakt ook de aidsbestrijding. Medewerkers van één van onze partners hebben het land moeten ontvluchten nadat hun organisatie door de autoriteiten werd opgeheven en het kantoor werd binnengevallen. 

Moderna test hiv-vaccin: dit kun je verwachten

17 augustus 2021

Deze week start Moderna met de eerste tests van hun mRNA-vaccin voor hiv. De farmaceut ontwikkelde één van de coronavaccins op basis van dezelfde techniek. Wat we daarvan kunnen verwachten? Tipje van de sluier: dit vaccin beschermt in elk geval (nog) niet tegen hiv.

"Meer aandacht nodig voor angst en depressie bij hiv-behandeling"

11 augustus 2021

Mensen met hiv hebben ongeveer dezelfde kwaliteit van leven als anderen. Ze hebben wel meer last van angst en depressie. Dat blijkt uit een studie van het Erasmus MC onder mensen met hiv in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Nieuw onderzoek laat zien: corona- en hiv-epidemie versterken elkaar

20 juli 2021

Mensen met hiv in Sub-Sahara-Afrika lopen minstens 30% meer risico te overlijden aan Covid-19 dan mensen zonder hiv, laat nieuw onderzoek zien. Juist in dit gebied leven veel mensen met hiv, maar zijn weinig coronavaccins beschikbaar.

Vooruitgang aidsbestrijding stagneert; kinderen en jongeren blijven achter

15 juli 2021

De vooruitgang in de aidsbestrijding stagneerde in 2020 als gevolg van de coronacrisis en grotere ongelijkheid. Dat laat het nieuwe rapport van de VN over de aidsepidemie zien. Vooral kinderen en jongeren blijven achter: in 2020 waren er voor het eerst minder kinderen op hiv-behandeling dan een jaar eerder.

Medicijntekort Kenia houdt aan ondanks beloften overheid

30 juni 2021

Twee maanden geleden beloofde de Keniaanse overheid dat een politieke machtsstrijd over de import van hiv-medicijnen was opgelost. Het vrachtschip dat die levensreddende hiv-remmers bevat ligt echter nog steeds vast in de haven van Mombasa. Dat heeft enorme gevolgen voor 1,5 miljoen mensen met hiv in het land.

Geen eensgezindheid op VN-top over aids: Rusland sluit zichzelf uit

8 juni 2021

Op de speciale VN-top vandaag zijn niet alle landen het eens geworden over wat nodig is om aids de wereld uit te krijgen. Na wekenlange moeizame onderhandelingen en emotionele pleidooien tot vandaag, blijven vier landen waaronder Rusland zich verzetten. Een gehoopte consensus over de politieke verklaring werd niet bereikt. Rusland, Belarus, Syrië en Nicaragua tekenen niet mee.

Aidsfonds roept bij VN-top op: stop ongelijkheid om aids te beëindigen

8 juni 2021

Gelijke toegang tot hiv-preventie voor iedereen, en gelijke toegang tot zorg voor iedereen die dat nodig heeft. Dat moet volgens Aidsfonds het doel zijn van de VN-top over aids die vandaag begint. We roepen de wereldleiders die op de top bijeenkomen op om concrete afspraken te maken om nu echt af te rekenen met aids.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie