Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
7 maart 2018

Brede politieke steun voor strijd tegen hiv/aids

In de Tweede Kamer is er brede steun voor de wereldwijde seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en voor de strijd tegen hiv/aids. Zes politieke partijen hebben zich vandaag aangesloten bij het gezamenlijke initiatief om de regering aan te sporen hiervan een voorrangsbeleid te maken.

Naar schatting hebben wereldwijd meer dan 200 miljoen vrouwen geen toegang tot anticonceptie. Jaarlijks zijn er 22 miljoen onveilige abortussen. Door toenemend conservatisme staan de rechten van vrouwen en hun seksuele gezondheid en daarmee de strijd tegen hiv/aids in heel veel landen onder zware druk. Waar vrouwen uitgesloten worden van de juiste zorg, jongeren geen toegang hebben tot de juiste informatie en mensen met hiv gecriminaliseerd worden, neemt de hiv-epidemie explosief toe. Bijvoorbeeld in Oost-Europa, met Rusland voorop. 

“Nederland is internationaal koploper als het gaat om het bevorderen en realiseren van seksuele rechten en het bestrijden van hiv/aids. Er wordt naar Nederland gekeken én geluisterd. Als een van de weinige donorlanden schroomt Nederland er niet voor gevoelige onderwerpen aan te kaarten. Dat is alleen mogelijk met brede politieke steun", verklaarde Louise van Deth, directeur van Aidsfonds, vandaag samen met Rutgers en Dance4Life in Den Haag.

Louise van Deth

Die noodzakelijke steun kregen ze opnieuw bevestigd. Zes politieke partijen nemen deel aan dit Meerpartijen Initiatief, onder leiding van Achraf Bouali (D66) en Isabelle Diks (GroenLinks). De partijen beloven actief samen op te trekken en aan de regering aanbevelingen te formuleren op het gebied van wereldwijde seksuele gezondheid en rechten en de strijd tegen hiv/aids. Deze intentieverklaring werd mede-ondertekend door Bente Becker (VVD), Anne Kuik (CDA), Kirsten van den Hul (PvdA) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). 

Van Deth: “We hopen dat dit initiatief in de Tweede Kamer het beleid van de regering nodig zal bijsturen. Want hierover maken we ons zorgen. De nadruk ligt nu te veel op handel en voorkomen van migratie, maar nauwelijks op seksuele gezondheid. Toch is dát juist nodig om een snel groeiende wereldbevolking gezond en economisch sterk te houden en om een einde te maken aan aids in de wereld.”

18 maart 2018

Herkiezing Poetin verontrustend voor aidsbestrijding in Rusland

Russische kiezers gaan vandaag naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Volgens de opiniepeilingen is het nu al duidelijk dat president Vladimir Poetin met een grote meerderheid herkozen wordt. Een ontwikkeling die allesbehalve positief is voor de aidsbestrijding in het land. Lees meer

15 maart 2018

Combinatietherapie ook voor de genezing van hiv?

Het gecombineerd toedienen van twee verschillende medicijnen tegen hiv kan zó effectief werken dat verdere medicatie niet meer nodig is. In het onderzoek gaat het om een middel met antistoffen, dat het hiv-virus neutraliseert, gecombineerd met een middel dat de immuniteit versterkt. Lees meer