Een einde maken aan virale hepatitis

1 november 2017

Op deze Nationale Hepatitis Dag onderschrijft Aids Fonds en Soa Aids Nederland de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie om zo snel mogelijk een einde te maken aan de schade die door virale hepatitis wordt veroorzaakt. In Nederland betekent dit dat ook specifieke aandacht nodig is voor het opsporen van hepatitis B of -C onder mannen die seks hebben met mannen.

Verbeteren ondersteuning risicogroepen

In Nederland is niet iedereen bekend met de eigen hepatitis infectie en krijgen mensen uit risicogroepen niet altijd de ondersteuning waar ze recht op hebben, in de vorm van informatie over preventie en vaccinatie. Ook de mogelijkheden die behandeling van hepatitis biedt, worden in Nederland niet volledig benut. Vandaag presenteert het RIVM een Nationaal Hepatitis Plan en maakt de Gezondheidsraad haar advies over de opsporing van hepatitis bekend, tijdens de Nationale Hepatitis Dag bijeenkomst in Amsterdam. De Gezondheidsraad adviseert om screening op hepatitis B of C te richten op specifiek risicogroepen zoals: mensen die (ooit) regelmatig drugs hebben geïnjecteerd, mannen die seks hebben met mannen en migranten (waaronder asielzoekers) uit landen waar hepatitis B of C veel voorkomt. Nu komt het er op aan om plan en advies in de praktijk te brengen.

Nauwe samenwerking is essentieel

Als we een ding geleerd hebben in de bestrijding van hiv, is dat een effectieve aanpak staat of  valt  met een nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen. Als professionals uit zorg én preventie, patiëntengroepen én getroffen gemeenschappen de krachten bundelen dan kunnen we grote stappen maken in het elimineren van het virale hepatitis probleem in Nederland.

Online bewust maken van virale hepatitis

Soa Aids Nederland zet vol in op social media om doelgroepen bewust te maken van virale hepatitis. Tijdens een online vragenuur met twee beroemde vloggers laten we live zien hoe een HBV vaccinatie wordt gegeven. Sekswerkers roepen we op voor hepatitis B vaccinatie met een twitter campagne. We ondersteunen GGD-en bij trainingen en workshops waarmee ze risicogroepen fysiek kunnen bereiken. En we investeren in internetresearch om online in contact te komen met moeilijk bereikbare groepen. Ook werken we mee aan het voorkomen van de transmissie van hepatitis C in Nederland door het vroegtijdig opsporen en zo snel mogelijk behandelen van mensen met een infectie. Het Aids Fonds en Soa Aids Nederland zijn ambassadeur van de Nationale Hepatitis Dag 2016, hebben mede vorm gegeven aan het programma en delen hun visie en ervaringen tijdens sessies.

Meer informatie:

• Publieksvoorlichting over hepatitis B als seksueel overdraagbare aandoening
• Advies over de risico’s van hepatitis C voor homomannen
• Ondersteuning van professional en patiënt in het (online, zo nodig anoniem) waarschuwen van partners

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie