Eerste aidsmonument van Nederland op Wereld Aids Dag onthuld

Vanochtend werd het aidsmonument in Amsterdam onthuld door burgemeester Eberhard van der Laan en Aidsfonds directeur Louise van Deth.

Nadat van der Laan stil stond bij het belang van dit monument voor de stad Amsterdam, benadrukte van Deth dat er nog veel moet gebeuren om aids voorgoed de wereld uit te helpen. Alleen met meer inzet, meer geld en politieke wil krijgen we dat voor elkaar. Het monument heeft de vorm van een metershoog telraam en telt symbolisch af naar het moment dat aids de wereld uit is en er geen nieuwe hiv-infecties meer bijkomen. Het ontwerp van de Franse Kunstenaar Jean Michel Othoniel is te vinden op de De Ruyterkade, tussen het Centraal Station en het Muziekgebouw.

Aidsfonds omschrijft het monument als een baken van hoop en een steun in de rug voor iedereen die nu met hiv leeft. Het monument is ook een ode aan alle buddies, verzorgers, ondersteuners, medisch personeel, activisten en wetenschappers. Hiernaast is het monument vooral een eerbetoon aan allen die aan aids zijn gestorven

In navolging van New York, San Francisco en Vancouver verdient Amsterdam een aidsmonument, omdat deze stad een tolerant toevluchtsoord werd voor vele mensen met hiv, die zich in hun eigen woonplaats niet langer gewenst of geaccepteerd voelen en omdat de stad heel actief meewerkt aan het einde van aids.

Het initiatief voor het monument komt van de Stichting NAMENproject Nederland. Dat het monument er nu staat is te danken aan bijdragen van de kunstfondsen Amsterdams Fonds voor de Kunst, Art of Impact en Zabawas, vele sponsoren en een crowdfundings-actie onder het publiek. Hoofdsponsors zijn Aids Fonds, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), RELX Group en ViiV Healthcare.

aidsmonument Amsterdam

 

Een emotioneel moment

Bij de onthulling was een aantal van onze donateurs aanwezig.

Arvind Pastana: “Steeds als ik aan hiv of aids denk, gaat er een koude rilling over mijn hele lichaam, stokt mijn adem en krijg ik het benauwd. Maar bij de onthulling van het aidsmonument in Amsterdam ervaarde ik wat anders. Ik kreeg een goed gevoel van alle warme glimlachen en begroetingen. Het voelde samenhorig, vriendelijk en begripvol aan. De wereld was die dag één.”

Johan Baas: “Het nieuwe memorial in Amsterdam is zowel een ontmoetingsplek, als een inspiratiebron voor mij - en voor velen die strijden tegen aids. We gaan er samen tegenaan en ik spreek de hoop uit dat het donateursaantal van het Aidsfonds zal verdubbelen.”

Berthy Heij (aanwezig met vriend Wim): “De aandacht voor aids was en blijft belangrijk. Met dit prachtige symbolische monument krijgt het hopelijk weer meer aandacht, maar ook medeleven. Ik steun het daarom met liefde. Ga zo door!”  

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie