Hiv-epidemie stijgt hard op de Filipijnen

Op de Filipijnen is het aantal nieuwe hiv-infecties in de afgelopen vijf jaar ruim verdubbeld. In 2011 liepen 4.600 mensen in het land een hiv-infectie op. In het afgelopen jaar waren dit er 10.000. Het land is hard op weg om zich te ontwikkelen tot één van de nieuwste hiv-brandhaarden.

Opvallend

In de gehele Aziatische regio is het aantal nieuwe hiv-infecties tussen 2010 en 2016 met 13% gedaald. Dat maakt de ontwikkeling op de Filipijnen extra opvallend. Ruim 83% van de infecties vindt plaats bij mannen die seks hebben met mannen en transgender vrouwen. Twee derde van hen is tussen 15 en 24 jaar oud. Onder hen is te weinig bewustwording met betrekking tot hiv.

Hiv-brandhaarden

Wereldwijd zien we dat op verschillende plekken nieuwe hiv-brandhaarden ontstaan. Met name in Oost-Europa en Centraal-Azië, waar het aantal nieuwe hiv-infecties tussen 2010-2016 met 60% explosief toenam. De epidemie begon hier onder homomannen, sekswerkers en druggebruikers. Maar de overheid sluit hen buiten van goede voorlichting, zorg en medicijnen. Niet alleen onmenselijk, maar ook ontzettend riskant. De epidemie heeft zo vrij spel gekregen en slaat nu over naar de rest van de bevolking.

Focus op de hardst getroffen groepen

De opkomst van nieuwe brandhaarden kunnen we alleen ombuigen als we iedereen gelijk behandelen en onze aandacht richten op de groepen die het hardst getroffen worden. Daarom steunt Aidsfonds wereldwijd dappere activisten om de strijd tegen het onrecht aan te gaan. Alleen zo kunnen we het virus nog inhalen en de epidemie stoppen.

 

Bekijk hier hoe wij de hardst getroffen groepen helpen.

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie