In Moldavië zijn hiv-remmers 22x duurder dan in Zuid-Afrika

Feit. Neem bijvoorbeeld de hiv-remmer Darunavir. In Moldavië kost dit medicijn €7647 per jaar, terwijl iemand met hiv in Zuid-Afrika exact hetzelfde middel krijgt voor € 340 per jaar. Hoe dit kan? Veel hiv-medicatie is zo duur vanwege patenten. Daarmee hebben farmaceuten het recht om hun hiv-remmers lange tijd exclusief op de markt te brengen. De prijs, die ze zelf bepalen, is meestal niet openbaar en verschilt van land tot land.

Lage inkomenslanden
De inkoop van geneesmiddelen voor een land is meestal de verantwoordelijkheid van de overheid. Budgetten verschillen per land, bovendien maakt iedere overheid andere keuzes. Dankzij internationale verdragen mogen de armste landen nu de patenten op geneesmiddelen negeren. Ze kunnen dus goedkopere, merkloze hiv-remmers inkopen. Hierdoor is de behandeling van hiv in deze landen een stuk goedkoper geworden. Van zo’n € 10.000,- per jaar in 2000, tot minder dan € 65,- per jaar nu.

Prijs van hiv-remmers in Moldavië (€7647) en Zuid-Afrika (€340)

Middeninkomenslanden
Een grote groep middeninkomenslanden krijgt korting op medicijnen van farmaceutische bedrijven. Andere middeninkomenslanden vallen buiten de boot. Oneerlijk, maar waar: zij moeten zich wel aan de patentregels houden. Overheden moeten dan zelf met farmaceuten onderhandelen over de aankoop van hiv-remmers. Het ene land lukt het beter om over een gunstige prijs te onderhandelen dan het andere.

Geen hiv-remmers meer
Je kunt dus hiv hebben en letterlijk in het verkeerde land wonen. Dan zijn de gevolgen enorm. Zeker als je geen zorgverzekering hebt of niet genoeg geld om zelf hiv-remmers te kopen. Voor veel mensen betekent dit dat ze niet de behandeling krijgen die ze nodig hebben. Aidsfonds vindt dit schandalig! De gezondheid van mensen moet boven het maken van winst staan. Met jouw hulp ondersteunen wij daarom in meer dan twintig middeninkomenslanden (waaronder Moldavië) activisten, advocaten en organisaties van mensen met hiv. Zij maken zich samen hard voor betaalbare hiv-medicatie voor iedereen die dit nodig heeft!

Deze vraag werd beantwoord door Jorrit Kabel, onze beleidsmedewerker internationale projecten.

Heb jij ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar redactie@aidsfonds.nl

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie